Magnetisering brukes i to betydninger:

Faktaboks

Uttale
magnetisˈering
  1. En størrelse som forteller i hvilken grad et materiale lager et magnetfelt og forårsaker magnetiske krefter.
  2. Prosessen der et materiale blir behandlet slik at det lager et magnetfelt og forårsaker magnetiske krefter.

1. Grad av magnetisering

Et magnetisert legeme omtales i dagliglivet som en magnet og forårsaker magnetiske krefter. Det både lager et magnetfelt og påvirkes selv av et magnetfelt det befinner seg i.

Magnetiseringen av et legeme forårsakes av mikroskopiske sirkulære strømmer og av atomenes magnetiske momenter. Magnetiseringen defineres som det magnetiske momentet per enhetsvolum av slike strømmer og momenter. SI-enheten for magnetisering er ampere per meter, A/m.

En liten stavmagnet med et volum på 1 cm3 =10-6 m3 har typisk et magnetisk moment på 0,1 Am2. Det følger at den har en magnetisering på 100 000 A/m. Sterkt magnetisert jern kan ha en magnetisering på rundt en million ampere per meter.

Para-, ferro- og diamagnetisme

Paramagnetiske materialer er svakt magnetiserte når de befinner seg i et ytre magnetisk felt, men magnetiseringen forsvinner når de fjernes fra det magnetiske feltet.

Et materiale som kan være magnetisert i fravær av et ytre magnetisk felt, kalles et ferromagnetisk materiale. Permanente magneter består av ferromagnetisk materiale. I slike materialer er det magnetiserte områder kalt domener. I et magnetisert ferromagnetisk materiale har de mikroskopiske magnetiske momentene samme retning. Hvert domene opptrer da som en liten magnet. Dersom de mikroskopiske magnetiske momentene i materialet har tilfeldige retninger, vil materialet ikke være magnetisert.

Hvor lett det er å magnetisere et materiale avhenger blant annet av legemets temperatur. Både paramagnetiske og ferromagnetiske materialer magnetiseres slik at de lager et magnetfelt med samme retning som feltet de befinner seg i, mens et diamagnetisk materiale magnetiseres i motsatt retning.

2. Prosessen å magnetisere

Magnetisering av et materiale går ut på å plassere materialet i et ytre magnetisk felt, for eksempel fra en elektromagnet, som sørger for å ensrette de mikroskopiske magnetiske momentene i materialet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg