Chilipepper. Den indiske varianten bhut jolokia er en av de sterkeste av alle chilipepper.

av NMSU, Darren Phillips. begrenset

Chilipepper, rød og grønn variant.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Chilipepper, samlebetegnelse på fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og C. frutescens, i søtvierfamilien, opprinnelig hjemmehørende i Mellom-Amerika. Brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver. Alle er først grønne, noen modnes til rød, rødgul eller gul farge.

Chilipepper inneholder alkaloidet capsaicin som gir frukten den sterke smaken. Mange ulike varianter med varierende styrke, små varianter er ofte de sterkeste. Poblano er en mild variant, jalapeño, grønn og rød chili, pimientos samt serrano er middels sterke varianter, habanero (brukes i Tabasco) og cayennepepperet piri piri er sterke varianter, mens Carolina Reaper fra USA regnes for å være den aller sterkeste.

Styrken på chilipepper måles ofte i Scoville-enheter (SHU, Scoville Heat Units); skalaen går fra 0 (mild paprika) til om lag 16 millioner (rent capsaicin). Carolina Reaper er målt til 2,2 millioner SHU, men har gjennomsnittlig mellom 1,5-1,6 millioner SHU og er verdensrekordholder fra 2013. Nye kultivarer utvikles stadig ved rettet avl og kryssing av nært beslektede arter. Scoville-enheten er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville, som i 1912 utviklet skalaen.

Se også artikkel om paprika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.