chilipepper

Chilipepper. Den indiske varianten bhut jolokia er en av de sterkeste av alle chilipepper.

av . Begrenset gjenbruk

Chilipepper, rød og grønn variant.

av . Begrenset gjenbruk

Chilipepper er en samlebetegnelse på fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og Capsicum frutescens, i søtvierfamilien, opprinnelig hjemmehørende i Mellom-Amerika. Chilipepper brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver. Alle er først grønne, noen modnes til rød, rødgul eller gul farge.

Faktaboks

Også kjent som
chili

Chilipepper inneholder alkaloidet capsaicin som gir frukten den sterke smaken. Det finnes mange ulike varianter med varierende styrke; små varianter er ofte de sterkeste. Poblano er en mild variant, jalapeño, grønn og rød chili, pimientos samt serrano er middels sterke varianter, habanero (brukes i tabasco) og cayennepepperet piri piri er sterke varianter, mens Carolina Reaper fra USA regnes for å være den aller sterkeste.

Styrken på chilipepper måles ofte i Scoville-enheter (SHU, Scoville Heat Units); skalaen går fra 0 (mild paprika) til om lag 16 millioner (rent capsaicin). Carolina Reaper er målt til 2,2 millioner SHU, men har gjennomsnittlig mellom 1,5 og 1,6 millioner SHU og er verdensrekordholder fra 2013. Nye kultivarer utvikles stadig ved rettet avl og kryssing av nært beslektede arter. Scoville-enheten er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville (1865–1942) som i 1912 utviklet skalaen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg