chaparral

Chaparral i Sør-California.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Blomstrende Yucca-plante, fotografert i New Mexico.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Chaparral er en landskapsform som finnes i landområder med kort, våt vinter og lang, tørr sommer. Det er en slags krattvegetasjon med busker og enkelte små trær, og med en forholdsvis tett undervegetasjon av urter i regntiden. I grenseområdene går chaparral over i ørkener.

Faktaboks

Uttale
chaparrˈal

Typisk er vegetasjonen i det tropiske og subtropiske Nord-Amerika, i Texas og Mexico og i Sør-California og på skråningene av Sierra Nevada. Her opptrer eviggrønne småtrær og tornete busker, særlig akasie- og eikearter, men også andre treslag, for eksempel Ceanotus cuneatus av trollheggfamilien. Her finnes også kaktus og andre xerofile planter som Yucca og Agave.

Chaparral opptrer også i Sør-Amerika. I Brasil kalles den catingas, og her spiller xerofile saftplanter, som kaktus og vortemelk, en stor rolle. En lignende landskapstype er chaco i Argentina. Maquisvegetasjonen i middelhavslandene har visse likhetspunkter med chaparral.

Ordet chaparral er amerikansk-engelsk, fra spansk chaparra, en eviggrønn eikeart, i sin tur antagelig fra baskisk xapar, 'liten krattskog'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg