Tucson

Tucson er en by i delstaten Arizona i USA. Byen har 545 975 innbyggere (U.S. Census, 2018) og danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 1 million innbyggere.

Faktaboks

Uttale
tˈu:sån

Tucson ligger ved den oftest tørrlagte Santa Cruz-elven i det sørlige Arizona, 160 kilometer sørøst for Phoenix og 97 kilometer nord for grensen til Mexico. Byen er Arizonas nest største og har flere forsteder. Den er et handelssenter og et samferdselsknutepunkt, og har mye industri.

Byens spanske navn Tucsón er utledet av urfolk-navnet Chuk Shon, som betyr «ved foten av den svarte (høyden)», og viser til den svarte basaltdekte klippen Sentinel Peak. Byen kalles også «Old Pueblo».

Befolkning

Tucson har hatt jevn folkeøkning siden 1900 og en sterk økning i folketallet mellom 1950 og 1960. Spesielt i vinterhalvåret bor mange såkalte «snowbirds» i ferieboliger i og omkring byen. I Tucson består befolkningen hovedsakelig av 69,7 prosent hvite, 5 prosent afrikansk-amerikanere og 2,9 prosent asiater. 2,7 prosent har urfolk-opprinnelse (2010).

Økonomi og kultur

I omegnen dyrkes frukt, blant annet eple og druer, og det er gruvedriftbly, kobber, sink og molybden.

Industrien er betydelig og variert. Det er mange høyteknologiske bedrifter, deriblant Raytheon Missile Systems (hovedkvarter), Honeywell International Inc. og IBM. Mange bedrifter produserer optikk og optoelektronikk.

Arizona-universitetet er en av byens største arbeidsplasser, og det er avdelinger av andre universiteter samt flere høyskoler. Mange arbeider også innen by- og delstatsadministrasjon samt innen turisme.

Det er mange parker, fem golfbaner og Reid Park med Reid Park Zoo. «The Loop» er et populært system av stier for fotturer, løping, sykling og riding som omgir byen.

Det botaniske ørkenlaboratoriet Desert Laboratory ligger på Tumahoc Hill i en utkant av byens sentrum.

Det er mange museer i og omkring Tucson, blant annet Arizona State Museum, Fort Lowell Museum, The Tucson Museum of Art, Center for Creative Photography og Arizona-Sonora Desert Museum med blant annet zoologisk hage, akvarium, botanisk hage og museum.

Arizona Theatre Company og Arizona Onstage Productions er blant flere teatre. Et symfoniorkester ble grunnlagt i 1929 og Arizona Opera (tidligere Tucson Opera Company i 1971. Tucson har vært et senter for punkrock siden 1970-årene.

Den årlige smykkesteins- og mineralmessen Tucson Gem & Mineral Show arrangeres i januar-februar, og det er en stor årlig bokfestival i mars. Hver desember og mars holdes den årlige 4th Avenue Street Fair i butikk- og restaurantstrøket Fourth Avenue nær Arizona-universitetet.

Historie

Nordamerikanske urfolk levde i området for omkring 12 000 år siden. Nord for Tucson er det utgravd en landsby fra rundt 2100 fvt. Jordbruk basert på graving av vannkanaler og dyrking av blant annet mais og bønner ble innført omkring 1200 fvt.

Den spanske misjonæren Eusebio Francesco Kino besøkte området i 1692 og grunnla omkring 1700 en misjonsstasjon der. I 1775 opprettet Hugo O'Conor, som regnes som Tucsons grunnlegger, et fort i sentrum av den senere byen. Tucson-området ble innlemmet i delstaten Sonora etter at Mexico ble uavhengig i 1821. Etter den meksikansk-amerikanske krigen i 1846–1848 ble Tucson overtatt av USA i 1849, og ble en av de viktige rutene inn i California under gullrushet dit samme år. Tucson ligger innenfor området som USA kjøpte av Mexico i 1853 (Gadsden Purchase).

Under den amerikanske borgerkrigen var Tucson vestlige hovedstad i det konfødererte Arizona-territoriet fra 1861 til 1862, da det ble inkludert i New Mexico-territoriet. Byen var deretter en del av Det nye Arizona-territoriet med Tucson som hovedstad i årene 1867–1877. Tucson fikk bystatus i 1877.

Fort Lowell utenfor byen ble bygd i 1873 til hjelp for nybyggere og reisende under apachekrigene. Tucons vekst ble stimulert av Southern Pacific Railroads ankomst i 1880, oppdagelsen av sølv nær Tombstone og av kobber i Bisbee. Arizona-universitetet mellom Fort Lowell og Tucson ble grunnlagt i 1885. Saint Augustine-katedralen ble fullført i 1896.

Tucson var Arizonas største by og handelssenter før den ble passert av Arizonas hovedstad Phoenix mellom 1910 og 1920. I senere år har både Tucson og Phoenix vært blant de amerikanske byene med størst økning av antall innbyggere. Shoppingsenteret La Encantada åpnet i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg