Rhamnus alaternus
Rhamnus alaternus er en ganske nær slektning av geitved og trollhegg og finnes i Middelhavsstrøk. Blomstene har det karakteriske sammenvokste begeret og kronbladene er svært redusert.
Rhamnus alaternus
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trollheggfamilien er en plantefamilie som består av busker og små trær. Artene i denne familien har som regel små blomster og fruktene er oftest saftfulle. Trollheggfamilien inneholder om lag 1000 arter spredt over mesteparten av jorda, men ikke i arktiske eller svært tørre områder. Flere gamle kulturplanter hører til denne familien. To arter finnes i Norge, trollhegg og geitved.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhamnaceae

Trollheggfamilien tilhører gruppa tofrøbladete planter.

Beskrivelse

Phylica-art Sør-Afrika
En art i slekta Phylica fotografert i Middelberg Pass i Kappregionen i Sør-Afrika. Arter i denne slekta inngår i den karakteristiske fynbos-vegetasjonen i sørvestlige deler av Sør-Afrika.
Phylica-art Sør-Afrika
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Trollheggfamilien består av bladfellende, eller sjeldnere, eviggrønne, busker eller små trær. I noen få slekter finnes det urter eller klatreplanter. Bladene er hele og de har ofte akselblad. Blomstene finnes som regel i sidestilte kvaster. Både tokjønnete og enkjønnete blomster finnes hos artene i familien. Blomstene har ofte beger som er sammenvoskt nederst og som kan være sammenvokst med kronbladene, om de finnes, og med pollenbærerne. Kronbladene er ofte mindre enn begerbladene og hos flere arter mangler de helt. Frukten er som regel en steinfrukt.

Utbredelse

Arter i trollheggfamilien finnes totalt over det meste av jorda, men mangler i de tørreste ørkenstrøkene og i det meste av de boreale og arktiske strøkene.

Systematikk og slekter

Trollheggfamilien har om lag 55 slekter og samla rundt 1040 arter. Den største slekta er Phylica med om lag 180 arter, hovedsakelig i Sør-Afrika og øyer i Sør-Atlantern og Det indiske hav. Den andre store slekta er Rhamnus som vår hjemlige art geitved hører til. Hvis trollhegg og dens nære slektninger (Frangula) inkluderes er dette cirka 120 arter. Trollheggfamilien regnes til roseordenen (Rosales).

Familiens nærmeste slektninger finnes i sølvbuskfamilien, og begge disse familiene plasseres i den store roseordenen, Rosales, som består av i alt ni familier. Roseordenen er plassert i gruppa «Rosids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Bruk

Flere gamle kulturplanter hører til denne familien. Eksempler finnes i slekta Ziziphus der flere arter gir velsmakende, sukkerholdige frukter slik som jujuber og lotus. Bark fra en rekke arter har vært brukt som utgangspunkt for fargestoffer. Tidligere ble ved av trollhegg brent til trekull som ble brukt i produksjon av krutt.

Etymologi

Det systematiske navnet på familien kommer fra et gammelt navn på tornete busker, rhamnos, som blant annet ble brukt av Theofrastos.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhamnaceae
Artsdatabanken-ID
103210
GBIF-ID
2407

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg