Dokument er i alminnelig språkbruk et skriftstykke, en skriftlig redegjørelse eller aktstykke. Dokument er gjerne skrevet ut på papir eller lagret som en datafil, men et trafikkskilt eller et kontrollmerke er også et dokument i juridisk forstand.

Faktaboks

Uttale
dokumˈent
Etymologi
av latin ‘bevis’

I vanlig juridisk språkbruk er dokument en tekst som i en eller annen retning har juridisk betydning, især når det er signert. Men dokument har også særskilt betydning i forvaltningen, i strafferetten og i utlendingsretten hvor dokumenter er omfattet av ulike krav, rettigheter og straffebestemmelser.

Forvaltningen

I forvaltningen er dokument en logisk avgrenset informasjonsmengde som er lagret i forvaltningen. Dokumentbegrepet er teknologinøytralt og omfatter en avgrenset informasjonsmengde uavhengig av medium det er lagret på. Eksempler på informasjon som omfattes av begrepet, er skriftlige dokumenter, innhold i SMS, e-post og kalenderoppføringer i Outlook. Dette er definert i offentlighetsgloven. Forvaltningens dokumenter er omfattet av regler for lagring, innsyn og taushetsplikt.

Dokumentfalsk

Straffeloven §361 har regler om forfalskning av dokumenter. Her er et dokument definert som «en informasjonsbærer som gjelder et rettsforhold eller ellers egner seg som bevis for et rettsforhold». Dette er en vid definisjon som for eksempel innbefatter trafikkskilt, kontrollstempel på et egg, eller et digitalt sendt krav til NAV. Dokumentfalsk kan straffes med bot og fengsel.

Utlendingsforvaltningen

Flyktningers dokumenter, som fødselsattester og pass, er omfattet av særskilte regler fordi den eneste måten å klare å flykte på kan være ved å bruke falske dokumenter. Dette følger av flyktningekonvensjonen. Det er derfor straffritak for flyktninger som kommer inn i Norge med falske dokumenter, men fritaket omfatter ikke fortsatt bruk etter at vedkommende har ankommet Norge. Flyktningen må uten ugrunnet opphold fremstille seg for norske myndigheter og oppgi en gyldig grunn for at han eller hun har benyttet falske dokumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg