bukkebladfamilien

Bukkeblad med de typiske frynsene på kronbladene. Ved Selbustrand, Trøndelag.
Bukkeblad
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Bukkebladfamilien er en plantefamilie med omtrent seksti arter i seks slekter. De fleste artene er vann- eller sumpplanter med flytende blader. Karakteristisk er at mange av artene har kronblad med frynsete kant. I Norge finnes en art bukkeblad som er vanlig i myr og vannkanter i hele landet.

Faktaboks

Også kjent som
Menyanthaceae

Beskrivelse

Sjøgull, Nymphoides peltata, er opprinnelig i deler av Europa og Asia, men er spredd til mange steder i verden. Den er foreløpig ikke funnet annet enn som innplanta i dammer i Fredrikstad.
Nymphoides peltata
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Bukkebladfamilien består av flerårige og ettårige urter ofte med krypende jordstengler. Mange av artene finnes i eller ved vann. Artene i familien har enten hele eller trekobla blader som hos bukkeblad.

Blomstene er som regel tokjønna og de er alltid radiærsymmetriske. Det er som regel fem begerblad og fem kronblad som er sammenvokst i alle fall nederst. Kronbladene har ofte sterkt frynset kant slik at det kan se ut som om kronbadene er håra. Det er kun en krets med fem pollenbærere. Blomsten er undersittende og sammenvokst av to fruktblad til en enromma fruktknute. Fruktene er som regel kapsler som kan være tørre eller ikke. Hos noen få arter er frukta et bær.

Utbredelse

Familien er utbredt over hele verden i våtmarksområder. Den eneste arten som finnes i Norge, bukkeblad, er vidt utbredt på hele den nordlige halvkula. En art med opprinnelig utbredelse i deler av Europa og Asia er sjøgull, Nymphoides peltata, i spredning mange steder i verden og finnes nå både i Sverige og Danmark. Sjøgull er vurdert som en dørstokkart i Fremmedartslista, det vil si en art som kan spres til Norge og kan ha høy risiko for uheldige økologiske effekter.

Bruk

Arter fra slektene Menyanthes, Nymphoides og Villarsia blir i noen grad brukt som planter i dammer og noen som akvarieplanter.

Systematikk

Bukkebladfamilien er i nyere systematiske undersøkelser funnet å høre til korgplanteordenen (Asterales).

Den langt mest artsrike slekta i familien er Nymphoides med om lag 40 arter. Menyanthes-slekta har kun den ene arten, bukkeblad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg