araukaner – folkegruppe i Chile

Araukaner er en indiansk folkegruppe i Chile; bestod av tre kulturelt nærtstående stammer, mapuche, picunche og huilliche. Språket, araukansk, tilhører makro-penute språk-phylum.

Ved spaniernes ankomst talte araukanerne antakelig over en million, bosatt i de sentrale delene av landet med picunche lengst nord, de mektige mapuche i midten og huilliche i sør. De to sørligste stammene drev svedjebruk (mais, poteter, bønner og annet) og husdyrhold (lamaer), foruten jakt og fiske. Picunche, derimot, drev irrigasjonsjordbruk.

De hadde tidligere vært under inkaenes herredømme og var preget av Andes-folkenes teknologi, selv om deres religiøse og sosiale organisasjon var lik de andre araukanernes. På 1600- og 1700-tallet, under den mest urolige perioden i striden mot spanierne, ekspanderte araukanerne østover og underla seg nabofolk som pehuenche, puelche og chiquillanes; disse ble etter hvert assimilert. En del mapuche- og huilliche-grupper drog til Argentina, hvor de ble kjent under navnet auca og i dag teller noe over 20 000.

Mens picunche forholdsvis raskt ble underkuet og absorbert i den spanske befolkningen, klarte mapuche, og til dels huilliche, å motstå kolonistene og deres etterkommere helt opp til slutten av 1800-tallet. Krig og sykdom tok imidlertid hardt på befolkningen, og til slutt måtte de gi tapt og bosette seg i reservater. I våre dager bor dessuten flere tusen i de større byene. Mapuche teller i dag (2004) i overkant av 1,4 millioner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.