araukaner - folkegruppe i Chile

Araukaner er et urfolk i Chile som tidligere bestod av tre kulturelt nærtstående grupper: mapuche, picunche og huilliche. Språket, araukansk, tilhører makro-penute språk-phylum.

Faktaboks

uttale:
araukˈaner

Ved spaniernes ankomst talte araukanerne antakelig over én million, bosatt i de sentrale delene av landet med picunche lengst nord, de mektige mapuche i midten og huilliche i sør. De to sørligste stammene drev svedjebruk (mais, poteter, bønner og annet) og husdyrhold (lamaer), foruten jakt og fiske. Picunche, derimot, drev irrigasjonsjordbruk.

De hadde tidligere vært under inkaenes herredømme og var preget av Andes-folkenes teknologi, selv om deres religiøse og sosiale organisasjon var lik de andre araukanernes. På 1600- og 1700-tallet, under den mest urolige perioden i striden mot spanierne, ekspanderte araukanerne østover og underla seg nabofolk som pehuenche, puelche og chiquillanes; disse ble etter hvert assimilert. En del mapuche- og huilliche-grupper drog til Argentina, hvor de ble kjent under navnet auca og i dag teller noe over 20 000.

Mens picunche forholdsvis raskt ble underkuet og absorbert i den spanske befolkningen, klarte mapuche, og til dels huilliche, å motstå kolonistene og deres etterkommere helt opp til slutten av 1800-tallet. Krig og sykdom tok imidlertid hardt på befolkningen, og til slutt måtte de gi tapt og bosette seg i reservater. I våre dager bor dessuten flere tusen i de større byene. Mapuche talte i 2004 i overkant av 1,4 millioner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg