En mann har fått tre aprilfisker på ryggen 1. april 2017 i Yonne, Frankrike.
.
Lisens: CC BY 2.0
Aprilsnarr
Kø av kunder med forskjellige kar utenfor Vinmonopolets utsalg på Majorstuen 1. april 1969.
Av /Digitalt museum.
Lisens: CC BY 2.0

Aprilsnarr vil si å narre noen den 1. april. Den som lar seg lure, blir høylytt kalt aprilsnarr av den som står bak spøken. Skikken går igjen i de fleste land i den vestlige kulturkrets.

Historikk

Dette kortet, som ble sendt ut til folk i London, ga adgang til «vasking av løver» i Tower 1. april 1857.

.
Lisens: CC BY 2.0

Bakgrunnen for skikken med aprilsnarr er temmelig uklar. En teori går ut på at tradisjonen kan føres tilbake til overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen som fant sted i de katolske land i 1582. Det ble da bestemt at nyttårsdag skulle legges til 1. januar. Da en del franskmenn ikke rettet seg etter pavens påbud og holdt fast ved den tradisjonelle nyttårsfeiringen 1. april, ble de kalt narrer og utsatt for narrestreker. I Frankrike kalles 1. april poisson d'avril («aprilfisk»). Uttrykket refererer til en gammel skikk som går ut på å feste et bilde av en fisk på ryggen til den uvitende personen som utsettes for spøken.

Overgangen fra vinter til vår har blitt feiret med løsslupne fester i mange land. Kanskje kan skikken med å narre folk settes i forbindelse med disse festene. Våren kommer senere til Norden enn landene sør i Europa, og narreskikken kan noen steder knyttes til 1. mai. Den som gikk på limpinnen, ble kalt maikatt eller maigås. Maikatt er kjent fra Danmark og Midt-Norge. Ifølge dansk folketro skulle katter født i mai ha dårlig syn og være dårlige musefangere. Benevnelsen maigås er vanligere i Norge. Kanskje kan det ha sammenheng med at 1. mai var gauksmesse og at fuglen på primstaven ble tolket som en gås.

Måter å narre på

Mange ser sitt snitt til å lure venner, kolleger eller slektninger 1. april. Spøken kan gå ut på å få en til å hente eller kjøpe noe som ikke eksisterer, for eksempel en skrutrekker for venstrehendte eller en stav med bare én ende. På denne dagen kan man også bli utsatt for rampestreker. Det kan for eksempel være at en som passerer gjennom en dør, får en bøtte vann i hodet til tilskuerens forlystelse. Eller det kan være studenter som plasserer en bil i uvanlige omgivelser. Det kan også være at man prøver å innbille folk utrolige ting.

Størst effekt har aprilspøker som blir kommunisert gjennom massemedia. Avisene kom tidlig på banen når det gjaldt slike lurerier. 1. april 1936 hadde Honolulu Star-Bulletin en oppsiktsvekkende historie om at det var funnet et vikingskip i et stenbrudd nær Waimanalo, Oahu. Funnet ble nøye beskrevet og fremstillingen virket troverdig helt til det mot slutten av artikkelen stod at det i stevnen var en innskrift som ble tolket som «APRILSNARR».

Aftenposten klarte å lure mange i Oslo 1. april 1950. Avisen skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som møtte med bøtter, skulle få kjøpe inntil 5 liter avgiftsfri vin svært billig. Denne spøken er senere gjentatt flere ganger.

Tilbakeholdne media

Det har vært en tradisjon for at norske medier har narret sine lesere med utrolige historier 1. april. De aller fleste større aviser og NRK har likevel sluttet med denne praksisen. Grunnen er fokuset på falske nyheter. For media er det viktig å fremstå som pålitelige og troverdige. Det er likevel ikke alle aviser som har gitt opp å føre sine lesere bak lyset med en aprilspøk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Børje Forssell

Både den julianske og den gregorianske kalenderen regner 1. januar som årets første dag (https://en.wikipedia.org/wiki/New_Year%27s_Day)
Den gamle romerske kalenderen, "Romulus' kalender", begynte året 1. mars. Derfor har vi månedsnavnene september - desember som ju da var månedene nr 7 - 10.
Feiringen av det nye året trenger ikke å være knyttet til 1. nyttårsdag.

svarte Audun Dybdahl

Ja, både den julianske og den gregorianske kalenderen fastslår at 1. januar er årets første dag. De kristne ledere i middelalderen var likevel ikke komfortable med at årets første dag var knyttet til den hedenske guden Janus. Kirkemøtet i Tour 567 underkjente 1. januar som årets første dag. Ut gjennom middelalderen ble så nyttårsdag feiret på forskjellige datoer, avhengig av tid og sted. Noen regnet juledagen som nyttårsdag, andre 25. mars (bebudelsen) etc. Pave Gregor XIII bestemte i 1582 at 1. januar skulle være nyttårsdag i den romersk-katolske kirken. MVH Audun Dybdahl

skrev Per Perald

I Norge var 1.mars datoen for endring av årstall til år 1700.

Så mellom 28 februar 1658 til 1. mars 1659 utgjorde tiden mindre enn et sekund fra 28.2 1658 kl.24 til 00.00.00.01 den 01.03.1659.

I England holdt man på den 25.desember. den mest logiske dato , når man regner årene fra den formente fødselsdato for Jesus fra Nasaret dog født i Davids by , Betlehem.

1 april som nyttårsdag er vanskelig å tro på , men vårjevndøgn er jo likevel bare 10. Dager unna , vikingene begynte det nye året 15 april.

Aprilsnarr er nok bare en av de mange ablegøyene som overlevde kristning .

Man hadde jo dager gjennom året da da ene kunne fri, dagar da slave e var herrer osv

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg