plantehormoner

Plantehormoner er stoffer som forekommer naturlig i meget små mengder og som bidrar til å regulere fysiologiske prosesser i plantene (se plantefysiologi).

Faktaboks

Uttale
plˈantehormˈoner

Blant annet bidrar ulike plantehormoner til å hemme eller fremme vekst av skudd og røtter når vekstbetingelsene endres, for eksempel om det er tørke eller frost.

Plantehormoner har stor praktisk betydning ved plantedyrking. Til dette brukes syntetiske stoffer som i prinsippet har samme virkning som naturlige plantehormoner.

Plantehormoner og animalske hormoner

Mens hormoner hos dyr og mennesker produseres på bestemte steder i organismen og derfra transporteres til andre steder hvor den fysiologiske effekt finnes, er dette ikke alltid like tydelig for plantehormonene. Disse viser heller ikke den strenge grad av spesifisitet som animalske hormoner, idet ett og samme hormon kan påvirke flere prosesser.

Typisk for virkningen av plantehormoner er at den ofte fremkommer som et samvirke mellom to eller flere hormoner.

Ulike plantehormoner

Man skjelner mellom de klassiske plantehormoner:

Senere er listen utvidet med

Signaloverføring i cellene

Reseptorer i plantene mottar signaler fra omgivelsesfaktorene, og plantene bruker hormoner som en del av signaloverføringen i cellene for å tilpasse vekst og utvikling etter de ytre vekstbetingelsene. Hormonet gjenkjennes og bindes til spesifikke proteiner som virker som reseptorer.

Komplekset av protein og hormon aktiverer eller inaktiverer signaloverføringsveier og sekundære budbringere i cellene som involverer bl.a. G-proteiner, syklisk GMP, fosfolipase, kalsium og kalmodulin, samt proteinkinaser og fosforylaser med henholdsvis fosforylering og defosforylering av proteiner. Jasmonat, salicylsyre og nitrogenmonoksid (NO) er andre signalstoffer som deltar i beskyttelsen mot sykdomsfremkallende organismer.

Signaltransduksjonen påvirker transkripsjonsfaktorer og overføring av genetisk informasjon i cellen, transkripsjonen av mRNA fra DNA. Derved påvirkes syntesen av bestemte proteiner, f.eks. enzymer, som fører til en bestemt biokjemisk reaksjon og derved en fysiologisk prosess.

Plantehormoner i plantedyrking

Plantehormoner har stor praktisk betydning ved plantedyrking. Som eksempler kan nevnes ugressbekjempelse, rotdannelse på stiklinger, regenerering av hele planter fra vevskultur, redusert strekningsvekst, virkning på blomstring, fruktsetting og forhindring av for tidlig fruktfall. Til dette brukes syntetiske stoffer, som i prinsippet har samme virkning som naturlige plantehormoner.

Forskning

Hormonufølsomme mutanter av vårskrinneblom har gitt viktig informasjon om hormoners virkemåte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg