Plantehormoner er stoffer som forekommer naturlig i meget små mengder og som bidrar til å regulere fysiologiske prosesser i plantene (se plantefysiologi).

Blant annet bidrar ulike plantehormoner til å hemme eller fremme vekst av skudd og røtter når vekstbetingelsene endres, for eksempel om det er tørke eller frost.

Plantehormoner har stor praktisk betydning ved plantedyrking. Til dette brukes syntetiske stoffer som i prinsippet har samme virkning som naturlige plantehormoner.

Mens hormoner hos dyr og mennesker produseres på bestemte steder i organismen og derfra transporteres til andre steder hvor den fysiologiske effekt finnes, er dette ikke alltid like tydelig for plantehormonene. Disse viser heller ikke den strenge grad av spesifisitet som animalske hormoner, idet ett og samme hormon kan påvirke flere prosesser.

Typisk for virkningen av plantehormoner er at den ofte fremkommer som et samvirke mellom to eller flere hormoner.

Man skjelner mellom de klassiske plantehormoner:

Senere er listen utvidet med

Reseptorer i plantene mottar signaler fra omgivelsesfaktorene, og plantene bruker hormoner som en del av signaloverføringen i cellene for å tilpasse vekst og utvikling etter de ytre vekstbetingelsene. Hormonet gjenkjennes og bindes til spesifikke proteiner som virker som reseptorer.

Komplekset av protein og hormon aktiverer eller inaktiverer signaloverføringsveier og sekundære budbringere i cellene som involverer bl.a. G-proteiner, syklisk GMP, fosfolipase, kalsium og kalmodulin, samt proteinkinaser og fosforylaser med henholdsvis fosforylering og defosforylering av proteiner. Jasmonat, salicylsyre og nitrogenmonoksid (NO) er andre signalstoffer som deltar i beskyttelsen mot sykdomsfremkallende organismer.

Signaltransduksjonen påvirker transkripsjonsfaktorer og overføring av genetisk informasjon i cellen, transkripsjonen av mRNA fra DNA. Derved påvirkes syntesen av bestemte proteiner, f.eks. enzymer, som fører til en bestemt biokjemisk reaksjon og derved en fysiologisk prosess.

Plantehormoner har stor praktisk betydning ved plantedyrking. Som eksempler kan nevnes ugressbekjempelse, rotdannelse på stiklinger, regenerering av hele planter fra vevskultur, redusert strekningsvekst, virkning på blomstring, fruktsetting og forhindring av for tidlig fruktfall. Til dette brukes syntetiske stoffer, som i prinsippet har samme virkning som naturlige plantehormoner.

Hormonufølsomme mutanter av vårskrinneblom har gitt viktig informasjon om hormoners virkemåte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.