Eksogami er ekteskapspraksiser, eller normer og regler, som tilsier at ekteskap bare bør finne sted mellom personer tilhørende ulike grupper. Det er det motsatte av endogami, som betyr at personer som inngår ekteskap kan eller bør tilhøre samme gruppe.

Faktaboks

Uttale
eksogamˈi
Etymologi
av ekso- og gresk ‘giftermål’

Hva slags grupper det er snakk om, avhenger av den sosiale konteksten som beskrives. Ofte vil det være slektskapsgrupper, som for eksempel ættelinjer eller klaner, men det kan også dreie seg om lokalsamfunn, kaster, klasser eller andre typer grupper. Dermed blir det også av og til mulig å beskrive de samme ekteskapene både som eksogame og endogame, avhengig av hva slags typer grupper vi vurderer dem i forhold til. Hvis lokalsamfunn består av mennesker tilhørende ulike klaner, går det for eksempel fint an å kombinere klan-eksogami med lokalsamfunns-endogami.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg