Caracallas termer

Caracallas termer. Ruinene av det storslåtte romerske badeanlegget. Tidligere ble det i sommermånedene oppført teater- og operaforestillinger her, men på grunn av slitasjen på ruinene ble det slutt på det. Personene til venstre på scenen gir et inntrykk av dimensjonene.

Av /KF-arkiv ※.

Bad. Rekonstruksjonstegning av en del av Caracallas termer i Roma. Dette store badeanlegget ble påbegynt i år 212 e.Kr. og var i bruk til ut på 500-tallet.

Bad
Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Caracallas termer er et romersk badeanlegg (terme) utenfor Roma, bevart som store ruiner. Anlegget er et fremragende eksempel på romersk byggekunst i betong. Det ble påbegynt av keiser Caracalla i 212 evt. og fullført i 217.

Faktaboks

Uttale
caracˈallas termer

Anlegget dekket et område på 230 ganger 115 meter, omgitt av en hage med plass for trening og spill, med kapasitet på over 1500 badende. Det var tre hovedbad: frigidarium (kaldt bad), caldarium (varmt bad) og tepidarium (lunkent bad). Foruten badene var det en rekke rom for forskjellige aktiviteter. Marmor var et mye brukt materiale, og skulpturer og andre dekorasjoner smykket interiøret. Termeanlegget var i bruk til 537, da goterne avbrøt vannforsyningen.

Caracallas termer ble alvorlig ødelagt ved plyndring i middelalderen og jordskjelv i 847. Arkeologiske utgravninger begynte i 1824.

Ruinanlegget ble frem til 1993 brukt til konserter og friluftsoperaer, men på grunn av slitasjen på ruinene ble dette brakt til opphør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg