Prilepin (f. 1975) har de siste femten årene markert seg som en av Russlands mest populære og prisbelønte skjønnlitterære forfattere. Han kommer opprinnelig fra Rjazan-regionen 250 kilometer sørøst for Moskva, men bor i Nizjnij Novgorod.

Zakhar Prilepin, egentlig Jevgenij Nikolajevitsj Prilepin, var på 1990-tallet blant de mange unge russere som kjempet i de to Tsjetsjenia-krigene. Debutromanen Patologii (Patologier) fra 2004 og flere av novellene hans er basert på erfaringene herfra. Debuten ble fulgt opp av romanen Sankja (Sankja) i 2006 og novellesamlingene Grekh (Synd) i 2007 og Botinki, polnyje gorjatsjej vodki (Støvler fulle av varm vodka) i 2008. Romanene Tsjornaja obezjana (Den svarte apekatten) og Obitel (Klosteret) kom i henholdsvis 2011 og 2014. Prilepin har også skrevet en essaysamling og redigert to samlinger av andre forfatteres noveller om temaene krig og revolusjon. For Grekh fikk Prilepin i 2011 den litterære utmerkelsen «Nasjonal bestselger» for tiårets beste russiske bok, mens Obitel i 2014 ble tildelt den høythengende Den store boken-prisen.

Prilepin er sterkt politisk engasjert. Som redaktør for Nizjnij Novgorod-utgaven av avisen Novaja gazeta markerte han seg lenge som en uredd og tydelig Kreml-kritiker. Etter invasjonen av Krim og Øst-Ukraina i 2014 har Prilepin imidlertid fremstått som russisk nasjonalist, og han har blant annet gått i bresjen for å samle inn penger til befolkningen i separatist-kontrollerte deler av Øst-Ukraina. Prilepin har vært medlem av det nasjonalbolsjevikiske partiet, som kombinerer en radikal nasjonalisme med kommunisme. I romanen Sankja er hovedpersonen med samme navn med i dette partiets ungdomsorganisasjon. Desillusjonert over hva samfunnet kan by ham ellers, er han villig til å ofre alt i kamp mot både egne myndigheter og fremmede land som sverter russisk og sovjetisk historie.

Selv om krig og politisk kamp står sentralt også i noen av novellene, behandler Prilepin vel så ofte mer universelle temaer som menneskelige relasjoner og reaksjoner. Forfatteren veksler gjerne mellom et tilbakeskuende perspektiv på 1990-tallet og et nåtidsperspektiv på 2000-tallet, og bøkene hans gir slik bred innsikt i ungdoms- og tidlig voksenliv i Russland på 1990- og 2000-tallet. Firebarnsfaren Prilepin er heller ikke redd for å skrive om det nære og familiære.

Som inspirasjonskilder har Prilepin trukket frem både sølvalderlyrikere fra begynnelsen av 1900-tallet, klassikerne fra andre halvdel av 1800-tallet og samtidige kolleger som Mikhail Tarkovskij og Eduard Limonov. Kritikeren Pavel Basinskij har kalt Prilepin «en ny Gorkij».

På norsk utkom novellesamlingen Støvler fulle av varm vodka i 2012. Tekstene her er hentet fra både den russiske utgivelsen med samme tittel og fra novellesamlingen Synd. Romanen Obitel (Klosteret) er under oversettelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.