Zakhar Prilepin har markert seg som en av Russlands mest populære og prisbelønte skjønnlitterære forfattere på 2000-tallet.

Han kommer opprinnelig fra Rjazan-regionen 250 kilometer sørøst for Moskva, men bor i Nizjnij Novgorod. På 1990-tallet var han blant de mange unge russerne som kjempet i de to Tsjetsjenia-krigene. Debutromanen Patologier (Patologii) fra 2004, og flere av novellene hans, er basert på erfaringene herfra. Debuten ble fulgt opp av romanen Sankja i 2006 og novellesamlingene Synd (Grekh) i 2007 og Støvler fulle av varm vodka (Botinki, polnyje gorjatsjej vodki) i 2008. Romanene Den svarte apekatten (Tsjornaja obezjana) og Klosteret (Obitel) kom i henholdsvis 2011 og 2014. Prilepin har også skrevet en essaysamling og redigert to samlinger av andre forfatteres noveller om temaene krig og revolusjon. For Synd fikk Prilepin i 2011 den litterære utmerkelsen «Nasjonal bestselger» for tiårets beste russiske bok, mens Klosteret i 2014 ble tildelt den høythengende Den store boken-prisen.

Prilepin er sterkt politisk engasjert. Som redaktør for Nizjnij Novgorod-utgaven av avisen Novaja gazeta markerte han seg lenge som en uredd og tydelig Kreml-kritiker. Etter invasjonen av Krim og Øst-Ukraina i 2014 har Prilepin imidlertid fremstått som russisk nasjonalist, og han har blant annet gått i bresjen for å samle inn penger til befolkningen i separatist-kontrollerte deler av Øst-Ukraina. Prilepin har vært medlem av det nasjonalbolsjevikiske partiet, som kombinerer en radikal nasjonalisme med kommunisme. I romanen Sankja er hovedpersonen med samme navn med i dette partiets ungdomsorganisasjon. Desillusjonert over hva samfunnet kan by ham ellers er han villig til å ofre alt i kamp mot både egne myndigheter og fremmede land som sverter russisk og sovjetisk historie.

Selv om krig og politisk kamp står sentralt også i noen av novellene, behandler Prilepin vel så ofte mer universelle temaer som menneskelige relasjoner og reaksjoner. Forfatteren veksler gjerne mellom et tilbakeskuende perspektiv på 1990-tallet og et nåtidsperspektiv på 2000-tallet, og bøkene hans gir slik bred innsikt i ungdoms- og tidlig voksenliv i Russland på 1990- og 2000-tallet. Firebarnsfaren Prilepin er heller ikke redd for å skrive om det nære og familiære.

Som inspirasjonskilder har Prilepin trukket frem både sølvalderlyrikere fra begynnelsen av 1900-tallet, klassikerne fra andre halvdel av 1800-tallet og samtidige kolleger som Mikhail Tarkovskij og Eduard Limonov. Kritikeren Pavel Basinskij har kalt Prilepin «en ny Gorkij».

På norsk utkom novellesamlingen Støvler fulle av varm vodka i 2012. Tekstene her er hentet fra både den russiske utgivelsen med samme tittel og fra novellesamlingen Synd. Romanen Klosteret kom ut på norsk i 2018.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.