Faktaboks

Eduard Limonov
pseudonym for Eduard Venjaminovitsj Savenko
Uttale
limˈonov
Født
22. februar 1943, Dzerzjinsk, Nizjnij Novgorod, Russland
Død
17. mars 2020, Moskva, Russland
Eduard Limonov
Eduard Limonov
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Eduard Limonov var en russisk forfatter og politiker, som ble utvist fra Sovjetunionen og returnerte etter unionens oppløsning som en ytterliggående politisk aktivist.

Bakgrunn og eksil

Limonov ble født i Dzerzjinsk, hvor faren var kommissær i NKVD, vokste opp i Kharkov og kom i 1967 til Moskva, der han kom i kontakt med undergrunnskunstere og dissidenter. I 1974 ble han utvist fra Sovjetunionen og emigrerte til New York, og bodde i Paris det meste av 1980-årene.

Forfatterskap

Limonov skrev både prosa og lyrikk. Han fikk sitt gjennombrudd med sin første roman, Det er meg, Editsjka (Eto ja – Editsjka 1979), utgitt i Frankrike. Boken er en selvbiografisk jeg-fortelling som sjokkerte russiske lesere med sitt obskøne språk og sine kynisk-provoserende skildringer av heltens homoseksuelle eventyr, et helt nytt og uhørt tema i russisk litteratur.

Politiker

I begynnelsen av 1990-årene kom han tilbake til Russland, og han ble beryktet for sitt engasjement i ytterliggående nasjonal-bolsjevikiske bevegelser. Under krigen i Jugoslavia kjempet han på serbernes side. I 1993 grunnla han det Nasjonal-bolsjevistiske partiet, som ble forbudt i 2005. I 2010 ble Limonov partileder for partiet Det andre Russland, en etterfølger av det nasjonal-bolsjevikiske partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg