Nizjnij Novgorod (by i Russland)

Stroganov-katedralen i Nizjnij Novgorod. Elven Oka i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Nizjnij Novgorod er Russlands femte største by og administrasjonssenter i Nizjnij Novgorod fylke. Byen ligger der Oka renner ut i Volga og har 1 275 000 innbyggere (2008).

Faktaboks

Uttale
nˈiʒnij nˈåvgərət
Etymologi
nizjnij, ‘nedre’ og novgorod, ‘ny by’
Også kjent som

Ни́жний Но́вгород (russisk)

Nizhny Novgorod (engelsk)

Nischni Nowgorod (tysk)

Nijni Novgorod (fransk)

Nizjnij Novgorod er et av Russlands tidligst industrialiserte områder med utbygging av tungindustri og maskinbygging. Byen ble sterkt utbygd under andre verdenskrig i forbindelse med flyttingen av industri østover fra krigssonen. I byen ligger bilfabrikken GAZ, som blant annet produserer personbilen Volga.

Historie

Nizjnij Novgorod ble grunnlagt 1221, og var hovedstad i fyrstedømmet Nizjnij Novgorod-Suzdal fra 1341 til 1392. Den var et viktig handelssentrum med Russlands største årlige marked fra 1817 til 1917 og 1922 til 1930, en tradisjon som ble gjenopptatt i 1990-årene.

Fra 1932 til 1991 het byen Gorkij etter forfatteren Maksim Gorkij som ble født her. Den var forvisningssted for vitenskapsmannen og nobelprisvinneren Andrej Sakharov fra 1980 til 1987 etter hans protester mot krigen i Afghanistan. Byen var på denne tiden generelt lukket for utlendinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg