frivare

Artikkelstart

Frivare, programvare som distribueres fritt (vanligvis via Internett), og som kan brukes som den er uten noen form for vederlag. Programutviklerne beholder imidlertid opphavsretten til programkoden, som ikke kan endres eller brukes i andre sammenhenger.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk freeware

Hvis utviklerne derimot frigir programmene som public domain, gir de også fra seg opphavsretten til programkoden, slik at andre kan arbeide videre med den, bruke deler av den i egne programmer og lignende.

Frivare forveksles ofte med shareware (på norsk ofte kalt «brukerstøttet programvare»), som er et markedsføringskonsept for programutviklere med lite kapital: Shareware distribueres på samme måte som frivare, og brukerne kan prøvekjøre programmene vederlagsfritt i en begrenset periode, men hvis de tar dem i regelmessig bruk, forventes det at de betaler et mindre bidrag til produsenten. Ved betaling blir man registrert som bruker og får gjerne tilsendt brukerhåndbok og oppdateringer til programvaren.

Felles for alle tre kategorier programvare er at ingen som får programmene i hende har lov til å omsette dem kommersielt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg