Tim Berners-Lee holder et foredrag i Oxford høsten 2001.

Le Fevre Communications. Begrenset gjenbruk

Tim Berners-Lee er en britisk informatiker som regnes som opphavsmann til World Wide Web, systemet som ligger til grunn for den moderne bruk av Internett. Berners-Lee er grunnlegger og direktør for konsortiet World Wide Web Consortium (W3C), som regulerer noen av de viktigste standardene på nettet. 

Berners-Lees første arbeid med konseptene som senere ble World Wide Web (www) skjedde under et opphold som programvarekonsulent ved CERN i Genève i 1980. Han laget da et program til privat bruk, Enquire, for lagring og gjenfinning av informasjon.

I 1984 kom Berners-Lee tilbake til CERN for å arbeide med sanntidssystemer for datainnsamling og systemkontroll. I 1989 la han sitt tidligere arbeid med Enquire til grunn for et prosjekt med global hypertekst. Prosjektet skulle opprette en «verdensvev» («world wide web») der folk kunne samarbeide gjennom å dele dokumenter med innbygde pekere til andre dokumenter.

Berners-Lee programmerte den første webserveren «httpd» og den første nettleseren WorldWideWeb i 1990. I desember det året ble disse programmene spredd gjennom hele CERN, og sommeren 1991 ble de gjort allment tilgjengelige på Internett.

Nettsider koblet sammen via hyperlenker ble raskt den foretrukne måten å bruke Internett på. I løpet av få år hadde World Wide Web mer eller mindre fortrengt tidligere teknologier som Gopher og BBS

Frem til 1993 var Berners-Lee det uformelle sentrum for et globalt arbeid med å videreutvikle de grunnleggende www-spesifikasjonene, det vil si adressesystemet URL, formidlingsprotokollen for hypertekst HTTP og dokumentformatet for hypertekst, HTML.

I 1994 formaliserte Berners-Lee dette arbeidet ved å opprette World Wide Web Consortium med seg selv som direktør. Det var viktig for Berners-Lee at nyskapningene hans ikke skulle patentbelegges, og at det skulle være gratis og åpent for alle å bruke www-spesifikasjonene. Formålet med W3C var å utvikle åpne standarder slik at World Wide Web kan utvikle seg i én felles retning i stedet for å bli splittet mellom flere konkurrerende interesser. W3C har blant annet hånd om viktige standarder som HTTPHTML XML og CSS.  

W3C er fortsatt Berners-Lees hovedgeskjeft, ved siden av å være seniorforsker ved CSAIL (Computer Science and Artificail Intelligence Laboratory) ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor W3C er lokalisert.

Berners-Lee har motatt en lang rekke utmerkelser for sin rolle i utviklingen av det moderne informasjonssamfunnet. Han ble adlet av den britiske dronningen i 2004. 

  • Berners-Lee, Tim og Fischetti, Mark (1999). Weaving the Web: The original design and ultimate destiny of the World Wide Web, by its inventor. San Francisco: Harper Business. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.