Tim Berners-Lee holder et foredrag i Oxford høsten 2001.

Le Fevre Communications. Begrenset gjenbruk

Tim Berners-Lee er en britisk informatiker som regnes som opphavsmann til World Wide Web, systemet som ligger til grunn for den moderne bruk av Internett. Berners-Lee er grunnlegger og direktør for konsortiet World Wide Web Consortium (W3C), som regulerer noen av de viktigste standardene på nettet. 

Berners-Lees første arbeid med konseptene som senere ble World Wide Web (www) skjedde under et opphold som programvarekonsulent ved CERN i Genève i 1980. Han laget da et program til privat bruk, Enquire, for lagring og gjenfinning av informasjon.

I 1984 kom Berners-Lee tilbake til CERN for å arbeide med sanntidssystemer for datainnsamling og systemkontroll. I 1989 la han sitt tidligere arbeid med Enquire til grunn for et prosjekt med global hypertekst. Prosjektet skulle opprette en «verdensvev» («world wide web») der folk kunne samarbeide gjennom å dele dokumenter med innbygde pekere til andre dokumenter.

Berners-Lee programmerte den første webserveren «httpd» og den første nettleseren WorldWideWeb i 1990. I desember det året ble disse programmene spredd gjennom hele CERN, og sommeren 1991 ble de gjort allment tilgjengelige på Internett.

Nettsider koblet sammen via hyperlenker ble raskt den foretrukne måten å bruke Internett på. I løpet av få år hadde World Wide Web mer eller mindre fortrengt tidligere teknologier som Gopher og BBS

Frem til 1993 var Berners-Lee det uformelle sentrum for et globalt arbeid med å videreutvikle de grunnleggende www-spesifikasjonene, det vil si adressesystemet URL, formidlingsprotokollen for hypertekst HTTP og dokumentformatet for hypertekst, HTML.

I 1994 formaliserte Berners-Lee dette arbeidet ved å opprette World Wide Web Consortium med seg selv som direktør. Det var viktig for Berners-Lee at nyskapningene hans ikke skulle patentbelegges, og at det skulle være gratis og åpent for alle å bruke www-spesifikasjonene. Formålet med W3C var å utvikle åpne standarder slik at World Wide Web kan utvikle seg i én felles retning i stedet for å bli splittet mellom flere konkurrerende interesser. W3C har blant annet hånd om viktige standarder som HTTPHTML XML og CSS.  

W3C er fortsatt Berners-Lees hovedgeskjeft, ved siden av å være seniorforsker ved CSAIL (Computer Science and Artificail Intelligence Laboratory) ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor W3C er lokalisert.

Berners-Lee har motatt en lang rekke utmerkelser for sin rolle i utviklingen av det moderne informasjonssamfunnet. Han ble adlet av den britiske dronningen i 2004. 

  • Berners-Lee, Tim og Fischetti, Mark (1999). Weaving the Web: The original design and ultimate destiny of the World Wide Web, by its inventor. San Francisco: Harper Business. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.