En IP-adresse benyttes til å identifisere en datamaskin, server eller smarttelefoninternett. All kommunikasjon på internett benytter seg av IP-adresser. Hver enhet på internett har sin egen unike IP-adresse. IP-adresser er på et tallformat, for eksempel 194.248.14.151.

Bruk av IP-adresser på internett

Dersom man kjenner IP-adressen til en server, kan man taste tallet rett inn i nettleserens adresselinje. Fordi det gjerne er svært lite hensiktsmessig, taster man heller inn en vanlig nettadresse, for eksempel www.snl.no, og lar DNS-serverne på internett oversette den til den korrekte numeriske IP-adressen.

IP-nettverk er pakkesvitsjet, det vil at all data deles opp i pakker når det skal utveksles mellom to maskiner. Hver IP-pakke inneholder to IP-adresser, én til avsender og én til mottaker av pakken. Noen noder på nettet, for eksempel servere, har faste, såkalte «statiske» IP-adresser. Andre, som de fleste private datamaskiner, får oppgitt en ny IP-adresse hver gang de logger seg på nettet, slik at IP-adressen er midlertidig eller «dynamisk». Dette skjer gjennom en tjeneste kalt DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) som leveres av en server i det nettverket man kopler seg til, for eksempel hos selskapet som leverer bredbåndstilknytningen.

I dag benyttes i hovedsak IP versjon 4 (IPv4) og versjon 6 (IPv6). IPv4 ble introdusert i 1981, mens IPv6 ble lansert i 1995. Hovedforskjellen mellom IPv4 og IPv6 er at sistnevnte har mulighet for enormt mange flere unike adresser. På 1990-tallet så man raskt at antallet adresser som var tilgjengelig i IPv4 ikke var nok til at alle datamaskiner koblet til internett kunne ha sin egen unike adresse. IPv4 er fortsatt i bruk i dag på grunn av kreative tekniske løsninger som gjør at man kan bruke adressene i IPv4 mer effektivt enn tidligere. En gang i fremtiden vil IPv6 ta over for IPv4.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg