William Butler Yeats, irsk dikter, kanskje den betydeligste lyriker i 1900-tallets engelske litteratur; bror av J. B. Yeats. Han ble født i Dublin, bodde fra niårsalderen i London, men tilbrakte somrene hos morens familie i det vest-irske grevskapet Sligo. Faren var kunstmaler, og Yeats selv begynte å studere kunst i Dublin. Men 1886 reiste han igjen til London, hvor han var med på å grunnlegge den estetiserende Rhymers' Club. Han var påvirket av prerafaelittene, symbolistene og ikke minst William Blake. Dessuten var han interessert i teosofi og clairvoyance. Samtidig fordypet han seg i irsk mytologi og folklore, som kom til å farge mye av hans diktning.

I 1888 utgav han tre samlinger irske folkeviser og eventyr, og året etter kom hans egen debutsamling, The Wanderings of Oisin. Disse både prangende og drømmende diktene innledet en intens blomstring i irsk litteratur, «the Celtic Revival». Andre samlinger fra denne romantiske perioden er The Rose (1893) (som inneholder det mest allment kjente av Yeats' dikt, The Lake Isle of Innisfree), The Wind Among the Reeds (1899) og The Green Helmet (1910). Yeats ble ildnet i sin nasjonale begeistring av skuespilleren Maud Gonne, som han i mange år var forelsket i. For henne skrev han The Countess Cathleen (1892), et irsk mysteriespill, som katolikkene mottok med pipekonsert, og det historisk-symbolske Cathleen ni Houlihan (oppført 1902). Alvestykket The Land of Heart's Desire (1894) er fremdeles populært, ikke minst i amatørteateret. Deirdre (1907) er en gripende poetisk tragedie bygd på legendestoff. Sammen med Lady Gregory og Edward Martyn stiftet han The Irish Literary Theatre 1898, og ledet senere Abbey Theatre i Dublin.

I sin diktning viste Yeats en merkelig evne til fornyelse. Fra og med diktsamlingen Responsibilities (1914) kom det en fasthet og djervhet inn i hans lyrikk som gjorde ham til en foregangsmann i modernismen. Samlinger fra denne tiden er The Wild Swans at Coole (1919), The Tower (1928), The Winding Stair (1933) og Last Poems (1939). Her finnes mesterverker som Byzantium og Sailing to Byzantium. I disse søker han kunstens rene formverden. Han var også opptatt av politiske begivenheter, ikke minst påskeopprøret 1916. Yeats var i seks år senator i den irske fristats parlament, men ble etter hvert skuffet over utviklingen i landet. Han bevarte sin interesse for magi og ble ivrig spiritist. For å forme sine syner og ideer skapte han et privat symbolspråk, som gjør mange av diktene vanskelig tilgjengelige uten at de derfor mister sin suggestive kraft. Det japanske No-drama inspirerte hans Four Plays for Dancers (1921). Hans senere stykker brøt nye veier i det moderne versdrama, bl.a. ved sin muntlige tone.

Yeats' artikler og essaysamlinger er en viktig del av hans forfatterskap, først og fremst The Celtic Twilight (1893), The Secret Rose (1897), Discoveries (1907) og The Cutting of an Agate (1912). En særlig interesse har A Vision (1925), som gir en nøkkel til hans symbolverden. Autobiographies kom 1926. Det er utkommet to bind av hans Collected Letters (1986, 1997). Yeats ble tildelt Nobelprisen i litteratur 1923.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.