Helena Petrovna Blavatsky

Faktaboks

Uttale
blavˈatsky
Helena Petrovna Blavatsky

Madame Blavatsky. Født Helena von Hahn.

Елена Петровна Блаватская

Født
12. august 1831
Død
8. mai 1891
Fødested
Jekaterinoslav i Russland, (nå Dnipro i Ukraina)
Levetid - kommentar
Født 31.07.1831 etter den daværende russiske kalenderen
Dødssted
London, Storbritannia
Født 31.07.1831 etter den daværende russiske kalenderen
Helena Petrovna Blavatsky, russisk teosof og forfatter, grunnlegger av den moderne teosofien. Foto fra 1877.
Helena Petrovna Blavatsky av . Falt i det fri (Public domain)

Helena Petrovna Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky (portrettfoto m/skaut) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Helena Petrovna Blavatsky, russisk teosof og forfatter, grunnlegger av den moderne teosofien. Blavatsky ble født i en russisk aristokratisk familie. 17 år gammel ble hun gift med den aldrende general Blavatsky, men etter tre år forlot hun ham og innledet en omfattende reiseaktivitet; hun besøkte blant annet Konstantinopel, Kairo, Paris, India, Tibet og USA, og overalt skal hun ha studert alle former for mystikk og okkultisme. Hun hevdet å ha møtt Koot Hoomi, en indisk vismann som representerte Det store hvite brorskap i London i 1850. Senere oppholdt hun seg i sju år hos noen av Himalayas mahatmaer, og disse mestrene skal ha gitt henne innsikt i religion og vitenskap, som ble forstått som likeverdige erkjennelsesveier. I 1873 kom hun til USA, og i 1875 stiftet hun sammen med H. S. Olcott og W. Q. Judge Teosofisk samfunn i New York. Sammen dro de til India i 1878 og etablerte den teosofiske bevegelsen der.

I motsetning til kristne misjonærer opplevde hun østlig religion som innsiktsfull, ikke minst i forbindelse med menneskets (selv)utvikling, og i samsvar med moderne vitenskap. Gjennom sitt arbeid for å kombinere det hun anså som det beste i religionene, skapte hun en syntese av østlige og vestlige forestillinger, med tydelige innslag fra blant annet nyplatonisme, hinduisme, buddhisme og sufisme. Gjennom Annie Besant og andre fikk den teosofiske bevegelsen stor betydning for 1900-tallets nyreligiøsitet og ble en forløper til New Age-bevegelsen.

Blavatsky var opptatt av religionenes esoteriske eller skjulte side, deres indre kjerne. Hun mente at religionene dypest sett sto for det samme, at moderne religionshistorie ville påvise at både østlige og vestlige religioner vokste frem av tidlig egyptisk religion.

Isis Unveiled (1877) og The Secret Doctrine (1888) regnes gjerne som Blavatskys viktigste bøker. I førstnevnte forsøker hun å vise hvordan religion og vitenskap ikke utelukker hverandre, men representerer ulike tilnærminger til den samme virkeligheten, og at østlig og vestlig religion dypest sett formidler den samme forståelsen av mennesket og tilværelsen for øvrig. I sistnevnte bok forsøker hun å harmonisere evolusjonsteori og religionshistorie, som på denne tiden ble etablert som et nytt universitetsfag. Både disse og andre bøker ble ifølge Blavatsky til i samarbeid med mahatmaene.

Hun var en omdiskutert person. For eksempel ble brev hun mottok fra mestrene i brorskapet, og som materialiserte seg i hendene hennes, avslørt som humbug. Likevel er Blavatsky utvilsomt en av de viktigste premissleverandørene for dagens alternativbevegelse og nyreligiøse okkultisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg