Faktaboks

Helena Petrovna Blavatsky

Madame Blavatsky. Født Helena von Hahn.

Елена Петровна Блаватская

Uttale
blavˈatsky
Født
12. august 1831, Jekaterinoslav i Russland, (nå Dnipro i Ukraina)
Død
8. mai 1891, London, Storbritannia
Levetid - kommentar
Født 31.07.1831 etter den daværende russiske kalenderen
Helena Petrovna Blavatsky
Helena Petrovna Blavatsky, russisk teosof og forfatter, grunnlegger av den moderne teosofien. Foto fra 1877.

Helena Petrovna Blavatsky var en russisk teosof og forfatter, og regnes som en av grunnleggerne av den moderne teosofien.

Blavatsky ble født i en russisk aristokratisk familie. 17 år gammel ble hun gift med den aldrende general Blavatsky, men etter tre år forlot hun ham og innledet en omfattende reiseaktivitet. Hun besøkte blant annet Konstantinopel, Kairo, Paris, India, Tibet og USA, og overalt skal hun ha studert ulike former for mystikk og okkultisme. Hun hevdet å ha møtt Koot Hoomi, en indisk vismann som representerte Det store hvite brorskap i London i 1850. Senere oppholdt hun seg i sju år hos noen av Himalayas mahatmaer. Disse mestrene skal ha gitt henne innsikt i religion og vitenskap, som Blavatsky forstod som likeverdige erkjennelsesveier. I 1873 kom hun til USA, og i 1875 stiftet hun, sammen med Henry Steele Olcott og William Q. Judge, Teosofisk samfunn i New York. Sammen dro de til India i 1878 og etablerte den teosofiske bevegelsen der.

Religion, filosofi og vitenskap

Blavatsky var opptatt av religionenes esoteriske eller skjulte side, deres indre kjerne. Hun mente at religionene dypest sett sto for det samme, og at moderne religionshistorie ville påvise at både østlige og vestlige religioner vokste frem av tidlig egyptisk religion. Blavatsky regnet østlig religion som en viktig kilde til innsikt, ikke minst i forbindelse med menneskets utvikling. Gjennom sitt arbeid for å kombinere det hun anså som det beste i religionene, skapte hun en syntese av østlige og vestlige forestillinger, med tydelige innslag fra blant annet nyplatonisme, hinduisme, buddhisme og sufisme. Hun mente også at religion og vitenskap ikke utelukker hverandre, men representerer ulike tilnærminger til den samme virkeligheten.

Forfatterskap

Isis Unveiled (1877) og The Secret Doctrine (1888) regnes som Blavatskys viktigste bøker. I Isis tar hun først opp forholdet mellom religion og vitenskap, før hun i den andre delen sammenlikner kristendom med andre religioner. Den hemmelige lære er en innføring i det undertittelen sier: The Synthesis of Science, Religion and Philosophy. Nevnes kan også Nøkler til teosofien, en spørsmål-svar-bok med enkle og presise forklaringer. Både disse og andre bøker ble, ifølge Blavatsky, til i samarbeid med mahatmaene.

Innflytelse

Blavatsky var en omdiskutert person i sin levetid. For eksempel ble brev hun mottok fra mestrene i brorskapet, og som materialiserte seg i hendene hennes, avslørt som humbug. Likevel er Blavatsky utvilsomt en av de viktigste premissleverandørene for dagens alternativbevegelse og nyreligiøse okkultisme. Gjennom Annie Besant og andre fikk den teosofiske bevegelsen stor betydning for 1900-tallets nyreligiøsitet og ble en forløper til New Age-bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg