Sligo (fylke i Irland)

Artikkelstart

Sligo er et fylke i Irland, i provinsen Connacht. Fylket hadde 65 535 innbyggere i 2016 og har et areal på 1838 kvadratkilometer. Byen Sligo er fylkets administrasjonssentrum. Høyeste punkt er Truskmore, 647 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
slˈaigou
Også kjent som
Irsk: Slígeach

Landskapet veksler mellom fjellrike partier og bakkete lavland. Lengst i nord ligger Dartryfjellene og 10 kilometer lenger sør ligger innsjøen Gill med øya Innisfree, som ble skildret av den irske poeten og nobelprisvinneren Yeats. Videre mot sør, mer bakkete åslandskap med flere innsjøer, der terrenget er gjennomskåret av en rekke elver. I vest ligger Oxfjellene som har sitt høyeste punkt i Ben Bulben, 527 meter over havet. Kystlandskapet består av lavland, selve kystlinjen er svært ujevn, med flere innbuktninger.

Store arealer er beiteland og husdyrholdet er betydelig. Området har lange fisketradisjoner, og det fiskes mest til privat konsum, men kun laksefisket gir økonomisk gevinst. Turisme har blitt en alt viktigere inntektskilde, og Rosses Point og Strandhill er de mest kjente turiststedene. Næringslivet består ellers av en del mindre industri og landsbyene fungerer som små markedssentre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg