John Donne. Etter et maleri av I. Oliver (ca. 1616). National Portrait Gallery, London.

Donne, John av Ukjent/Kunnskapsforlagets arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

John Donne, engelsk lyriker og geistlig. Han ble oppdratt som katolikk, men lot seg 1615 vie til prest i den engelske kirke. Donne var et rikt utrustet menneske med en lidenskapelig karakter. Han var med jarlen av Essex på tokt mot spanierne 1596 og 1597, og formet sine inntrykk bl.a. i diktet The Storm. Ellers skrev han til dels grove satirer, erotiske «elegier» og kjærlighetsdikt, der stemningen varierer fra kynisme til lengsel etter sjelenes forening. Kjente eksempler er A Valediction: Forbidding Mourning, og The Extasie.

Etter et romantisk giftermål 1601 var Donne i mange år fattig og syk og avhengig av tilfeldige oppdrag. Han skrev to store, gripende sørgedikt, The Anniversaries (1611, 1612) over en ung pike han aldri hadde sett. Som prest gjorde han imidlertid rask karriere og ble i 1621 domprost ved St. Paul's-katedralen i London. Hans diktning ble helt preget av hans intense religiøse lengsel og selvransakelse, som i A Hymn to God the Father, og hans prekener er blant de ypperste som finnes på engelsk.

Donnes stil i vers og prosa kan virke impulsiv, men han har en sjelden evne til å leke med ordene, til å forene følelse og intellekt, til å finne anskuelige og djerve bilder til støtte for en konsentrert tankegang. Han er den fremste av den såkalte «metafysiske dikterskole». Bare få av hans dikt ble trykt i hans levetid. På 1900-tallet fikk de en enestående renessanse og har øvd innflytelse på de fleste moderne britiske diktere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.