Wilhelm Gustloff

Wilhelm Gustloff, tysk flyktningeskip, senket av en sovjetisk ubåt i Østersjøen 30. januar 1945 slik at kanskje så mange som 10 000 mennesker omkom, i så fall historiens største skipskatastrofe (jf. Goya).

Wilhelm Gustloff var et passasjerskip bygd av Blohm & Voss i Hamburg 1938. Det var et av nazistenes paradeskip, bestilt av organisasjonen Deutsche Arbeitsfront og oppkalt etter en nazist som ble myrdet av en jødisk aktivist i Sveits 1936. Det ble opprinnelig brukt til ferieturer for arbeidere som en del av «Kraft durch Freude»-programmet. Skipet var senere lasarettskip, bl.a. under invasjonen av Norge, og ble under resten av krigen brukt til troppetransporter og innkvartering. Utenfor Stolpmünde, på vei fra Danzig (Gdansk) til Kiel overfylt med tyske flyktninger og sårede fra østfronten, ble skipet torpedert av en sovjetisk ubåt og sank i løpet av en time. Opplysningene om hvor mange mennesker som var om bord varierer; ifølge skipets egne offisielle lister skal det ha vært 6050, mens nyere forskning tyder på at tallet kan ha vært så høyt som 10 582, herav nesten 9000 flyktninger.

Vraket ligger på 45 meters dyp og gjenstander fra skipet er blitt hentet opp etter krigen. Katastrofen var imidlertid lenge undertrykt og etter hvert nesten glemt, men ble hentet frem igjen av Günter Grass i romanen Im Krebsgang (2002, norsk utgave s.å. I krabbegang).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg