Wilhelm Gustloff
Wilhelm Gustloff i Danzig i 1939
Av .

Wilhelm Gustloff var et tysk cruiseskip som ble rekvirert av den tyske marinen under andre verdenskrig. I januar 1945 deltok skipet i evakueringen av tyske soldater og flyktninger da det ble senket av en sovjetisk ubåt i Østersjøen. Trolig omkom rundt 9000 mennesker, noe som gjør det til historiens verste skipskatastrofe.

Bakgrunn

Wilhelm Gustloff ble bygd ved Blohm & Voss i Hamburg 1938. Det ble bestilt av organisasjonen Deutsche Arbeitsfront og oppkalt etter en nazist som ble myrdet av en jødisk aktivist i Sveits i 1936. Skipet var senere lasarettskip, blant annet under invasjonen av Norge, og ble under resten av krigen brukt som troppetransporter og til innkvartering.

Senking

Wilhelm Gustloff deltok i Operasjon Hannibal som ble igangsatt i januar 1945 for å evakuere tyske sivile og militære fra Kurland, Øst-Preussen og Polske korridor som følge av Den røde armés fremstøt på Østfronten.

30. januar 1945 var Wilhelm Gustloff på vei fra Gotenhafen (Gdynia) til Kiel overfylt med tysk militært personell, flyktninger og sårede fra Østfronten da det ble torpedert av en sovjetisk ubåt og sank i løpet av en time. Opplysninger om hvor mange mennesker som var om bord varierer. Nyere forskning tyder på at tallet kan ha vært så høyt som 10 600. Bare 1200 overlevde.

Vraket ligger på 45 meters dyp og gjenstander fra skipet er blitt hentet opp etter krigen. Katastrofen har blitt gjenstand for en rekke dokumentarer og romaner, herunder Günter Grass' roman Im Krebsgang (2002, norsk utgave samme år I krabbegang).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg