Gdynia

Artikkelstart

Gdynia er en by i Polen, ved Gdańskbukta (Zatoka Gdańska), 20 kilometer nordvest for Gdańsk. I 2018 hadde byen 246 306 innbyggere. Sammen med Gdańsk og Sopot danner Gdynia en større byregion; som polakkene omtaler som Trójmiasto (Trippelbyen).

Faktaboks

Uttale
gdˈynja
Også kjent som

tysk Gdingen

Gdynia er Polens største havneby med stor passasjertrafikk, blant annet fergerute til og fra Karlskrona. Byen er også hjemmehavn for den polske marine og er en viktig fiskehavn. Andre viktige næringsvirksomheter er skipsverft, fiskeforedlings- og maskinindustri. Byen er kjent for Solidaritetsmonumentet ved jernbanestasjonen til minne om skipsverftsarbeiderne som ble drept under demonstrasjonen ved skipsverftet i Gdańsk 18. desember 1970.

Gdansk har flere maritime skoler, institutt for havfiske, oseanografisk museum og akvarium og et orlogsmuseum i destroyeren ORP Błyskawica.

Historie

Fram til 1924 var Gdynia en fiskerlandsby, men etter Versailles-traktaten ble den bygd opp som en havneby, se Polske korridor. Gdynia ble da Polens eneste havn og flåtebase. Særlig inn- og utførselen av verdifulle vareslag ble overført fra Gdańsk til Gdynia, som i 1933 også fikk direkte jernbaneforbindelse med Oberschlesien. I 1939 hadde byen 130 000 innbyggere, som under andre verdenskrig ble fordrevet. Bakgrunnen var at Gdynia var den tyske flåtehavn Gotenhafen. Byen fikk omfattende ødeleggelser under krigen.

Norge i Gdynia

I byen er det et honorært norsk konsulat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg