Kurland

Kart over de historiske landskapene i Latvia, Kurland/Kurzeme (i mørkegrønt), Zemgale, Vidzeme og Latgale.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Kart over unionen mellom Polen og Litauen ca 1619. Områder underlagt eller avhengige av den polsk-litauiske staten er også vist (Livland, Kurland, Prøysen). Nåværende statsnavn er i kursiv. Nåværende grenser er i svart, daværende grenser i blått.
Kart over Polen-Litauen i ca 1619
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Kurland er et landskap i Latvia, mellom Østersjøen og RigabuktaDaugava. Området har et areal på 27 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som

latvisk Kurzeme, engelsk Courland

Kurland er et lavland dekket av bunnmorene, med myrer, sjøer og skogsmark. Det indre er fruktbart, med dyrking av rug og andre kornslag, poteter, sukkerbeter og lin.

Historikk

Kurland ble erobret og innbyggerne (kurer) ble kristnet av sverdridderne omkring år 1200. I 1237 ble landet overtatt av Den tyske orden og delvis kolonisert av tyskere. Etter ordensstatens oppløsning i 1561 var Kurland til 1795 et hertugdømme. Sin beste tid hadde Kurland under hertug Jakob (1642–1681), som hjalp opp handel, skipsbygging og annet industri og ervervet kolonier, som riktignok i 1690 ble solgt til England.

I russisk tid (1795–1915) hadde Kurland utstrakt autonomi med egen landdag, der makten riktignok var i hendene på den tyske adelen. I årene 1918–1940 var Kurland en del av staten Latvia, før Latvia ble lagt under sovjetisk styre. Latvia ble igjen selvstendig i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg