Walter Antonius Gemmecke

Faktaboks

Walter Antonius Gemmecke
Født
11. august 1906, Düsseldorf, Tyskland
Død
1989

Artikkelstart

Walter Antonius Gemmecke var en tysk SS-offiser og sjef for Gestapo i Trondheim under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Gemmecke ble født 11. august 1906 i Düsseldorf som sønn av en kjøpmann (kolonialhandler). Allerede i årene 1931–1932 ble han medlem av NSDAP og SS. Gemmecke var utdannet bilmekaniker og ble bilselger i 1926. I perioden 1930–1932 utdannet han seg som idrettsinstruktør. Han ble ansatt i kriminalpolitiet i Düsseldorf fra mars 1934 og arbeidet mot den illegale kommunistiske bevegelsen her til 1940.

I Norge

Gemmecke kom til Oslo 28. april 1940, men ble allerede 17. mai overført til sikkerhetstjenesten Sipo- og SD i Trondheim. I Trondheim arbeidet han i forskjellige avdelinger under Gerhard Flesch fram til juli 1942. I mai 1942 holdt han på å omkomme da flyet han var om bord i styrtet i havet ved Sør-Arnøy nær Bodø. Gemmecke brukte dekknavnet «Jung».

Sommeren 1942 ble han sendt til Düsseldorf og Berlin for videreutdanning innen politiyrket i spionasje og sabotasje. I mars 1943 tok han fagprøve som kriminalinspektør. Deretter ble han sendt tilbake til Trondheim som løytnant (SS-Obersturmführer) og sjef for Gestapo, inkludert agentkontoret, Referat IV N. Her var han blant annet Henry Rinnans sjef.

Dom etter krigen

Frostating lagmannsrett dømte Gemmecke 26. november 1947 til tvangsarbeid i 15 år. Alt i september 1951 ble han løslatt og i november sendt hjem til Tyskland. Gemmecke ble forlovet med sin norske sekretær Ruth Rognes, som han giftet seg med etter krigen. Han dro til Tyskland med kona og fortsatte ifølge slektninger som etterretningsmann, blant annet med å kartlegge kommunister.

Ifølge datteren Elin Hoffmann fikk han ansettelse i industripolitiet, Gemeinschaft zum Schutz der Deutschen Wirtschaft, som kartla kommunistinfiltrasjon i krigsviktig industri. Gemmecke døde i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pryser, Tore (2001). Hitlers hemmelige agenter, Universitetsforlaget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg