Vigleik Eide

Faktaboks

Vigleik Eide
Født
4. desember 1933, Bergen
Død
30. oktober 2011
Vigleik Eide hadde en fremtredende militær og diplomatisk karriere. Han var norsk forsvarssjef, formann i NATOs militærkomité og fredsmekler på Balkan.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Vigleik Eide var en norsk offiser og diplomat. Han var forsvarssjef fra 1987 til 1989, før han ble formann i NATOs militærkomité. Deretter var han som diplomat engasjert i fredsprosesser i Jugoslavia og Guatemala, og til slutt som Norges ambassadør til Syria og Libanon.

Militær karriere

Eide hadde sin militære karriere i Hæren. Han gikk befalsskolen i 1954; deretter Krigsskolen i 1957. Han studerte senere ved stabsskoler både i Norge og i utlandet. Hans tidlige karriere varierte mellom stillinger ved skoler, stab og operative avdelinger.

I 1983 ble Eide beordret som sjef for Hærstaben. I 1985 ble han forfremmet til generalmajor og beskikket som sjef for Distriktskommando Vestlandet (DKV). Året etter ble han generalløytnant og øverstkommanderende i Nord-Norge. I 1987 ble han utnevnt til general og beskikket som forsvarssjef.

Fra 1989 og frem til han i 1993 gikk av for aldersgrensen i Forsvaret, var Eide formann i NATOs militærkomité; den høyeste militære stillingen i organisasjonen.

Fra 31. august 1987 til 5. september 1989 var Vigleik Eide Norges forsvarssjef. Han etterfulgte general Fredrik Bull-Hansen, og ble etterfulgt av admiral Torolf Rein.

Diplomat og fredsmegler

Vigleik Eide var i 1993–1994 spesialrådgiver for FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia, Thorvald Stoltenberg, og stedfortredende spesialrepresentant for FNs generalsekretær for organisasjonens mange fredsbevarende operasjonerBalkan. Senere, i 1996–1997, arbeidet han på vegne av lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), med rustningskontroll i det tidligere Jugoslavia i forbindelse med fredsavtalen fra 1995 (Dayton-avtalen).

På oppdrag fra Utenriksdepartementet var Eide i 1994 i Guatemala, der han motiverte lokale ledere til å delta i fredsprosessen der.

Vigleik Eide var i 1998–2001 Norges ambassadør til Libanon og Syria, stasjonert i Damaskus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg