Torolf Rein

Faktaboks

Torolf Rein
Født
20. oktober 1934, Fusa
Admiral Torolf Rein
Torolf Rein av /Forsvaret. Gjengitt med tillatelse

Torolf Rein er en norsk sjøoffiser av admirals grad, som i årene 1989–1994 var Norges forsvarssjef. Han hadde i sin tid i Forsvaret allsidig tjeneste fra Sjøforsvaret så vel som fra fellesoperative stillinger. Han har mye av sin bakgrunn fra fregattvåpenet i Marinen.

Torolf Rein har sin militære utdanning fra både norske og amerikanske skoler. Han tok Sjøkrigsskolen i 1958, og deretter US Naval Postgraduate School.

Rein hadde operative stillinger i Marinen, med sjøtjeneste på flere fartøyklasser, inklusive jager, fregatt og missiltorpedobåt (MTB), og tjenestegjorde både som skipssjef på fregatt (KNM Narvik og KNM Stavanger) og skvadronsjef for MTB. Han var også sjef for fregattvåpenet om bord i KNM Oslo.

Rein innehadde også flere stabstillinger. I årene 1963–1967 var han ved Sjøforsvarets forsyningskommando. I 1982 ble han kommandør II og sjef for personellavdelingen i Sjøforsvarsstaben. I 1983 ble Rein forfremmet til kontreadmiral og beskikket som Kommandør for sjøstridskreftene i Nord-Norge (KOMSJØNORD). I 1987 ble han viseadmiral og øverstkommanderende ved Forsvarskommando Nord-Norge (FKN).

Fra 5. september 1989 til 31. oktober 1994 var Torolf Rein Norges forsvarssjef. Han etterfulgte Vigleik Eide, og ble ble etterfulgt av Arne Solli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg