Ulnes kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Ulnes kirke er en steinkirke i Nord-Aurdal kommune i Innlandet fylke. Kirken er bygget i stein og oppført omkring 1250. Den hører til Ulnes sokn i Valdres prosti i Hamar bispedømme og forvaltes av Nord-Aurdal kyrkjelege fellesråd. Den har 150 sitteplasser.

Faktaboks

Også kjent som

Ulnes kyrkje

I 1953–1954 ble blant annet kirkerommet restaurert under ledelse av arkitekt Hans Magnus. Kirken har vernestatus som automatisk fredet.

Historie

Ulnes kirke er nevnt første gang i historiske kilder i 1307, da en gård ble testamentert til kirken.

Kirken er restaurert og ombygget flere ganger siden den ble oppført. Rester av et antemensale fra rundt 1300 fra kirken er oppbevart i Universitetets oldsaksamling i Oslo.

På begynnelsen av 1700-tallet var kirken i dårlig forfatning, og i 1720 ble den tatt ut av vanlig bruk. I 1735 ble kirken gjenoppbygd med et bredere skip. I 1891–1894 ble kirken ombygget med blant annet nytt våpenhus og sakristi.

I 1995 feiret kirken 750-års jubileum.

Eksteriør

Ulnes kirke
Ulnes kirke, fotografert en gang mellom 1945 og 1960.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Kirken er en langkirke med rektangulært skip og smalere og lavere kor. Kirken var opprinnelig uten tårn, tilbygg og store vinduer. Sørdøra i skipet er nå bygget om til et vindu i romansk rundbuestil.

mønet over skipet sitter en kvadratisk takrytter med en høy og slank hjelm. Kirken har både romanske og gotiske stiltrekk.

Under restaureringen i 1953–1954 fikk kirken blant annet nytt våpenhus og sakristi i bindingsverk etter tegninger av Hans Magnus.

Interiør

Altertavlen i tre etasjer fra 1849 er skåret av Anders Pederssen Rye og malt av broren Halvor. Den viser korsfestelsen i midtfeltet med Maria og døperen Johannes ved korsets fot omkranset av evangelistene. Over korsfestelsen sitter Maria med barnet, og på toppen står den oppstandne Kristus.

Prekestolen fra første halvdel av 1700-tallet har åttekantet grunnform og himling. Kirken har to døpefonter, som begge har englefigurer som bærer dåpskaret.

I 1963 fikk kirken nytt orgel laget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk. Orgelet ble i 2014 restaurert og utvidet av orgelbygger Espen Selbæk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg