USS Missouri
NH 62417 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

USS Missouri er et amerikansk slagskip av Iowa-klassen som ble brukt under andre verdenskrig. Krigen ble formelt avsluttet på dekket til USS Missouri da den japanske kapitulasjonen ble signert der 2. september 1945. USS Missouri var verdens siste aktive slagskip da det ble tatt ut av tjeneste i 1992.

Historie

Kamikaze USS Missouri
Et japansk jagerfly på vei til å krasje inn i skutesiden på det amerikanske slagskipet USS Missouri utenfor Okinawa 11. april 1945. Dette kamikazeangrepet førte til mindre skade på skipet, og ingen personskader. 2. september 1945 signerte japanerne sin egen kapitulasjon om bord på det samme skipet.
NH 62696 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

USS Missouri (BB 63) ble sjøsatt 29. januar 1944, og var første gang tatt i bruk av USAs marine fra 11. juni 1944. Det deltok i flere operasjoner i kampen om Stillehavet under andre verdenskrig, blant annet med ildstøtte under landgangen på Iwo Jima og under kampanjen på Okinawa.

2. september 1945 var representanter for den japanske regjeringen og de allierte statene samlet på dekket av USS Missouri for undertegnelsen av Japans kapitulasjon. De alliertes øverste leder Douglas MacArthur representerte den allierte hovedkommandoen, mens utenriksminister Mamoru Shigemitsu representerte Japan.

Etter krigen deltok slagskipet i Koreakrigen. Etter å ha vært inaktiv fra 1955 ble det etter modernisering tatt i bruk igjen i 1986, og ble brukt under Golfkrigen i 1991. USS Missouri ble tatt ut av tjeneste siste gang 31. mars 1992, da som det siste aktive slagskipet i verden. I 1998 ble det bevart som minnesmerke i Pearl Harbor.

Navnet Missouri hadde tidligere vært brukt på et slagskip i Maine-klassen, i bruk fra 1903 til 1919.

Spesifikasjoner

Japans kapitulasjon, USS Missouri

Scene fra den japanske kapitulasjonen ombord på Missouri 2. september 1945. Japans utenriksminister Mamuro Shigemitsu signerer på vegne av den japanske regjeringen.

Japans kapitulasjon, USS Missouri
Naval History and Heritage Command.
Lisens: fri

USS Missouri har en hovedbestykning bestående av ni 16-tommers kanoner, som er plassert i tre trippeltårn. Det har ellers fått bestykningen endret flere ganger gjennom sin karriere, mest omfattende under moderniseringen i 1984–1986 hvor det ble utrustet med automatisk luftvernsystem, og Harpoon- og Tomahawk-missiler.

Som bygget hadde USS Missouri følgende spesifikasjoner:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg