Faktaboks

Iwo Jima
Iwo To; Svoveløya
Uttale
ˈiwå dʒˈima
Iwo Jima/Iwo to

Iwo Jima er en japansk øy i vestlige Stillehavet, den største av Boninøyene (Ogasawara). Øya ble feilaktig kalt Iwo Jima under andre verdenskrig, og navnet ble brukt frem til 2007, da øya fikk tilbake sitt opprinnelige navn, Iwo To.

Øya var sterkt befestet under andre verdenskrig, og ble erobret av amerikanerne under harde kamper i februar–mars 1945. Iwo Jima kom under amerikansk administrasjon i 1951, men ble i 1968 gitt tilbake til Japan under hovedstaden Tokyos jurisdiksjon.

Kampen på Iwo Jima

Slaget om Iwo Jima
Amerikanske soldater planter det amerikanske flagget på Iwo Jimas høyeste topp, 23. februar 1945.

Med beliggenhet omtrent 1 220 kilometer fra Tokyo ble øya under andre verdenskrig ansett som et strategisk viktig punkt hvor amerikanske krigsfly kunne dra på bombetokt i Tokyo og andre nærliggende områder.

General Kuribayashi Tadamichi var utnevnt av statsminister Tōjō Hideki til å organisere forsvaret på øya. Han satt soldatene på øya til å grave et omfattende tunellnettverk under øya. Disse fungerte både som beskyttelse og som en vei utenom fienden. De bygget også pillboxer, blokkhus og skytesteder. I stedet for å beskytte kystlinjene, planla Kuribayashi et forsvar hvor han holdt soldatene i huler og tunneler frem til amerikanerne var nærme nok til å bli beskutt av koordinert infanteri og artilleri. Det er estimert at det var et sted mellom 18 000 og 21 000 japanske soldater på øya da amerikanerne angrep.

Amerikanerne hadde 11 krigsskip og omtrent 70 000 soldater. De var informert om at det skulle være 13 000 japanske soldater der og gode forhold for å gå i land på strandområdene. Etter tre dager med bombardering fra krigsskipene startet amerikanske soldater å gå i land på strandområdene 19. februar 1945. De ble overrasket da de støtte på steder med høye fyllinger laget av vulkansk aske med høyde over fire meter og landgangen ble derfor vanskeligere enn antatt.

Innen 27. februar hadde amerikanerne tatt over begge flybasene på øya, men videre fremmarsj derfra viste seg å være vanskelig. Den første japanske forsvarslinjen lå i et svovelområde og japanerne skjøt på de amerikanske soldatene om dagen og plantet miner langs veiene om natten. Kampen dro ut og først 26. mars hadde amerikanerne tatt over øya. Omtrent 200 japanske soldater overga seg, og resten ble drept. På amerikansk side døde 6 800 soldater og 19 200 ble skadet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg