Missouri - fotografert i 1944.

USS Missouri av Naval History and Heritage Command NH 62417. fri

USS Missouri er et amerikansk slagskip av Iowa-klassen som ble brukt under andre verdenskrig. Krigen ble formelt avsluttet på dekket til Missouri da den japanske kapitulasjonen ble signert der 2. september 1945. Missouri var verdens siste aktive slagskip da det ble tatt ut av tjeneste i 1992.

Missouri (BB 63) ble sjøsatt 29. januar 1944, og var operativt i USAs marine fra 11. juni 1944. Det deltok i flere operasjoner i kampen om Stillehavet under andre verdenskrig, blant annet med ildstøtte under landgangen på Iwo Jima og under kampanjen på Okinawa.

2. september 1945 var representanter for den japanske regjeringen og de allierte statene samlet på dekket av Missouri for undertegnelsen av Japans kapitulasjon. De alliertes øverste leder Douglas MacArthur representerte den allierte hovedkommandoen, mens utenriksminister Mamoru Shigemitsu representerte Japan.

Etter krigen deltok slagskipet i Koreakrigen. Ettter å ha vært inaktiv fra 1955 ble det etter modernisering tatt i bruk igjen i 1986, og ble brukt under Golfkrigen i 1991. Missouri ble tatt ut av tjeneste siste gang 31. mars 1992, da som det siste aktive slagskipet i verden. I 1998 ble det bevart som minnesmerke i Pearl Harbor.

Missouri har en hovedbestykning bestående av ni 16-tommers kanoner, som er plassert i tre trippeltårn. Det har ellers fått bestykningen endret flere ganger gjennom sin karriere, mest omfattende under moderniseringen i 1984–1986 hvor det ble utrustet med automatisk luftvernsystem, og Harpoon- og Tomahawk-missiler.

Som bygget hadde Missouri følgende spesifikasjoner:

  • Whitley, M.J. (2002). Battleships of World War Two – An International Encyclopedia, Cassell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.