Skagastølsbu. Av . CC BY NC SA 4.0

Skagastølsbu

Skagastølsbu omkring 1900
.

Taket på Skagastølsbu er sikret mot vær og vind med vaiere.

DNT Oslo og Omegn.
Lisens: CC BY NC 4.0

Artikkelstart

Skagastølsbu, «Hytta på Bandet» er en nødbu i Jotunheimen, oppført i 1890. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Årdal, Sogn og Fjordane; 1758 meter over havet.

Faktaboks

Også kjent som
Hytta på Bandet, Skagastølshytta

Hytta ligger på Bandet mellom Skagastølsdalen og Midtmaradalen, og er derfor også kjent som «Hytta på Bandet». Den har siden 2000-tallet hatt status som nødbu, og er derfor ikke åpen for regulær overnatting.

Historikk

Skagastølsbu ble først oppført på oppdrag for Den Norske Turistforening sommeren 1890 av fjellfører og gårdbruker Thorgeir Sulheim fra Eide gård i Skjolden. Allerede samme vinter ble hytta tatt av en kraftig storm og feid ned i Midtmaradalen.

Først i 1894 ble hytta bygget opp igjen, denne gang i stein. Tre år senere ble hyttas tak sikret med stålvaiere festet ned i grunnfjellet, og i 1910 ble hytta for første gang utstyrt med vedovn.

Turtagrø Hotell hadde tilsyn med Skagastølsbu, og transporten av ved og annet foregikk med hest opp Skagastølsdalen fra Turtagrø. På 1960-tallet ble mange av hestene i Fortun og Skjolden byttet ut med traktor, og transporten ble vanskelig å få gjennomført. Turtagrø Hotell sa da fra seg tilsynet med hytta. I tiden etter hadde DNT selv ansvar for tilsynet i samarbeid med blant andre snekker og fjellklatrer Odd Eliassen, før Luster Røde Kors Hjelpekorps overtok tilsynet.

Renovering og nødbu

Skagastølsbu
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hytta har vært et populært overnattingssted for fjellklatrere siden 1894, men på begynnelsen av 2000-tallet ble hyttas status endret fra overnattingshytte til nødbu.

Sommeren 2016 ble hytta renovert. Alt av innvendig treverk og isolasjon ble revet ut og erstattet med massive treelementer fra Norsk Massivtre. Odd Eliassen var byggmester, og sammen med snekkerne Erik Dahl og Jo Toftdahl, samt mureren Einar Bakken, klarte de å ferdigstille arbeidene i september, tross mye dårlig vær.

Navnet

Hyttas opprinnelige navn var Skagastølshytten, men i 1949 ble det endret til Skagastølsbu. Blant klatrere og fjellfolk er den imidlertid best kjent som «Hytta på Bandet».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Johnsen, Ben (1991). Jotunheimens stortopper: folk og fjell gjennom tidene. Universitetsforlaget.
  • Giverholt, Helge (1946). Jotunheimens erobring. J. W. Cappelen.
  • Gangdal, Jon (2015). «Hytta på Bandet» i Den Norske Turistforenings Årbok for 2015. DNT.
  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg