Skagastølsbu

Skagastølsbu

Juel Victor L. Grande. CC BY-NC-SA 4.0

Skagastølsbu er en fjellhytte på 1758 moh. i Hurrungane i Vest-Jotunheimen, Årdal kommune, Sogn og Fjordane. Hytta ligger på Bandet mellom Skagastølsdalen og Midtmaradalen, og er derfor også kjent som «Hytta på Bandet».

Skagastølsbu eies av DNT Oslo og Omegn, og har siden 2000-tallet hatt status som nødbu for fjellfolk, og er derfor ikke åpen for regulær overnatting.

Skagastølsbu ble først oppført på oppdrag for Den Norske Turistforening sommeren 1890 av fjellfører og gårdbruker Thorgeir Sulheim fra Eide gård i Skjolden. Allerede samme vinter ble hytta tatt av en kraftig storm og feid ned i Midtmaradalen.

Først i 1894 ble hytta bygget opp igjen, denne gang i stein. Tre år senere ble hyttas tak sikret med stålvaiere festet ned i grunnfjellet, og i 1910 ble hytta for første gang utstyrt med vedovn.

Turtagrø Hotell hadde tilsyn med Skagastølsbu, og transporten av ved og annet foregikk med hest opp Skagastølsdalen fra Turtagrø. På 1960-tallet ble mange av hestene i Fortun og Skjolden byttet ut med traktor, og transporten ble vanskelig å få gjennomført. Turtagrø Hotell sa da fra seg tilsynet med hytta. I tiden etter hadde DNT selv ansvar for tilsynet i samarbeid med blant andre snekker og fjellklatrer Odd Eliassen, før Luster Røde Kors Hjelpekorps overtok tilsynet.

Hytta har vært et populært overnattingssted for fjellklatrere siden 1894, men på begynnelsen av 2000-tallet ble hyttas status endret fra overnattingshytte til nødbu.

Sommeren 2016 ble hytta renovert. Alt av innvendig treverk og isolasjon ble revet ut og erstattet med massive treelementer fra Norsk Massivtre. Odd Eliassen var byggmester, og sammen med snekkerne Erik Dahl og Jo Toftdahl, samt mureren Einar Bakken, klarte de å ferdigstille arbeidene i september, tross mye dårlig vær.

Hyttas opprinnelige navn var Skagastølshytten, men i 1949 ble det endret til Skagastølsbu. Blant klatrere og fjellfolk er den imidlertid best kjent som «Hytta på Bandet».

  • Johnsen, Ben (1991). Jotunheimens stortopper: folk og fjell gjennom tidene. Universitetsforlaget.
  • Giverholt, Helge (1946). Jotunheimens erobring.  J. W. Cappelen.
  • Gangdal, Jon (2015). «Hytta på Bandet» i Den Norske Turistforenings Årbok for 2015. DNT.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.