Skagastølsbu (1758 moh.), på Bandet mellom Skagastølsdalen og Midtmaradalen ble oppført, på oppdrag for Den Norske Turistforening, sommeren 1890.  Det var fjellfører og gårdbruker Thorgeir Sulheim fra Eide gård i Skjolden  som satte opp hytta. Allerede samme vinter ble hytta tatt av en kraftig storm og feid ned i Midtmaradalen.

Først i 1894 ble hytta bygget opp igjen, denne gang i stein og har siden stått støtt. 3 år senere ble hyttas tak sikret med stålvaiere festet ned i grunnfjellet og i 1910 ble hytta for første gang utstyrt med vedovn. Det var Turtagrø Hotell som hadde tilsyn med Skagastølsbu. Transporten av ved og annet foregikk med hest opp Skagastølsdalen fra Turtagrø. På 1960 tallet ble mange av hestene i Fortun og Skjolden byttet ut med traktor og transporten ble da vanskelig å få gjennomført. Turtagrø Hotell sa da fra seg tilsynet med hytta. I tiden etter har Den Norske Turistforening selv hatt ansvar for tilsynet i samarbeid med blant andre snekker og fjellklatrer Odd Eliassen.

Hytta har vært et populært overnattingssted for fjellklatrere siden 1894, men på begynnelsen av 2000-tallet ble hytta's status endret fra overnattingshytte til nødbu. Ovn og køyesenger ble fjernet og utedoen bak hytta ble låst. Sommeren 2016 ble hytta renovert. Alt av innvendig treverk og isolasjon ble revet ut og erstattet med massive treelementer fra Norsk Massivtre. Byggmester var snekker Odd Eliassen, som hadde tilsyn med hytta på 1980 tallet. Sammen med snekkerne Erik Dahl og Jo Toftdahl, samt mureren Einar Bakken, klarte de å ferdigstille arbeidene i september, tross mye dårlig vær. Hyttas status som nødbu endres ikke tross oppussingen. 

Hyttas opprinnelige navn var Skagastølshytten, men i 1949 ble navnet endret til Skagastølsbu.  Det mest brukte navnet blant klatrere og fjellfolk er imidlertid  Hytta på Bandet.

  • Ben Johnsen: Jotunheimens stortopper: folk og fjell gjennom tidene (1991)
  • Helge Giverholt: Jotunheimens erobring (1946)
  • Jon Gangdal: Hytta på Bandet. Den Norske Turistforenings Årbok for 2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.