Fannaråkhytta

Fannaråkhytta

Fannaråkhytta med Gjertvasstind, Styggedalstindane, Sentraltinden og Store Skagastølstind i bakgrunnen.

Av /※.
Fannaråki
Oversikt over Fannaråki.

Fannaråkhytta er en betjent DNT-hytte øverst på den 2068 meter høye toppen Fannaråki i Jotunheimen. Hytta ble oppført i 1926 og drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening). Den ligger i Luster kommune, i Vestland fylke.

Faktaboks

Også kjent som
Fanaråkhytta Fan(n)aråken

Hytta er åpen i sommersesongen, fra slutten av juni til medio september. Utenom sesong er hytta stengt. Om sommeren går det også brefører over Fannaråkbreen. Til toppen er det merkede sommerruter fra Turtagrø, Sognefjellshytta og Skogadalsbøen. Motbakkeløpet Fanaråken Opp går vanligvis i august. Løypa starter fra 868 meter over havet ved Turtagrø og ender altså 2059 meter over havet etter 8,4 kilometer. Løyperekorden er på vel 56 minutter.

Navnet

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende DNT-hytte. Den har navn etter toppen den ligger på, Fannaråken, som også kan skrives Fanaråken eller Fanaråki. Fanaråken er en langstrakt topp med en mektig snøfonn som det ofte ryker fra når det blåser, og dette er grunnlaget for navnet på fjellet.

Historikk

Fjelltoppen Fanaråken ruver bred og flott sør for veien over Sognefjellet. Den er en av de vestligste av toppene som er høyere enn 2000 meter i Jotunheimen. Den ligger svært fritt og fra toppen er det dermed vid utsikt.

Etter en komplisert transport bygde Værvarslinga på Vestlandet i 1926 et observatorium på toppen og stasjonerte to observatører der hele året. Dette er den værstasjonen i Norge som har målt flest dager med temperatur under null grader i løpet av året og den som har de kaldeste sommertemperaturene, med juli-rekorden i Norge på –8,3 °C. I 1943 målte observatørene 70 sekundmeter vind på toppen.

Den Norske Turistforening hadde bidratt med penger til observatoriet og fikk disponere et rom i bygningen til turister om sommeren. Doktor Anders Bjerknes fra Bergen ivret etter å bygge en egen turisthytte på toppen og ga penger til formålet. Den første turisthytta ble bygget ved siden av værobservatoriet i 1934. Værvarslinga flyttet observatoriet ned til Sognefjellshytta i 1978 og DNT overtok hele anlegget på Fannaråken. Det er senere utvidet flere ganger til en betjent turisthytte med 34 senger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen: Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg