Faktaboks

Offisielt navn
Trondhjem Preserving A/S
Organisasjonstype

Aksjeselskap

Stiftet
1898
Nedlagt
2000

Ane Nilsen ved Trondhjem Preserving Co. i 1949.

Trondhjem Preserving Co. er en tidligere hermetikkfabrikk i Trondheim. Selskapet hadde stor produksjon av sardinhermetikk og var på et tidspunkt landets største.

Etablering

Trondhjem Preserving Co. (TCP) ble grunnlagt i Trondheim i 1898 av en rekke lokale fiske- og kolonialhandlere. Året etterpå ble firmaet registrert som aksjeselskap. Aksjekapitalen var på 105 000 kroner. Fabrikken ble bygd i bydelen Lademoen.

Produksjon

etikett
Etikett fra en boks med kjøttkaker i brun saus. Produsert var Trondhjem Preserving Co. antagelig en gang i 1930-årene.

Fabrikkdriften startet i 1900 under ledelse av Hans Jørginus Hansen. Formålet med TCP var produksjon og salg av hermetiske produkter. I 1910 gikk fabrikken over til elektrisk drift. TCP hadde da en allsidig produksjon av fiske-, kjøtt- og grønnsakshermetikk og et stort røkeri. Varene ble blant annet solgt til handelsflåten, hvalfangere og armeen.

Overtakelse

I 1923 overtok TCP produksjonen til konkurrentene hermetikkfabrikken Foki og The North Atlantic Canning Co., henholdsvis i Trondheim og på Stjørna. Samtidig ble det inngått en avtale om at TCP kunne kjøpe blikkemballasje fra Trondhjems Blikemballagefabrik, som opprinnelig ble bygget for Foki.

Grunnet konkurrentenes dårlige økonomi kjøpte TCP produksjonsanlegget til Foki i 1927, mens Nobø overtok Trondhjems Blikemballagefabrik. Samme år ble TCP landets største spesialfabrikk for sardinproduksjon. Likeså ble det anskaffet emballasjemaskiner til for å lage esker og lokk.

Vanskelige år

Trondhjem Preserving Co. 1941.

Omkring 1941 ble deler av fabrikkanlegget rekvirert av okkupasjonsmakten. Under krigen ble også deler av fabrikkanlegget revet fordi tyskerne hadde behov for å utvide flyplassen som lå rett ved. Etter krigen ble fabrikken brukt til avlusningssted for tyske krigsfanger, som ble desinfisert med DDT. Landssvikeren Henry Oliver Rinnan var innimellom på fabrikken for å identifisere SS-folk.

Rasjonalisert virksomhet

Produksjonen på fabrikken kom endelig i gang igjen i 1948. Selskapet skaffet to fartøy for å transportere sardin til havnen i Trondheim. Operasjonsområde var mellom Bodø og Molde. Når sardinsesongen var over i januar, ble båtene overført til Lofoten der de kjøpte rogn og annet råstoff til fiskebollproduksjonen. Etterpå fulgte transport av sild fra området rundt Kristiansund. I 1951 anskaffet TCP et stort automatisk sardinkokeanlegg.

Utfordringer for hermetikkindustrien

I slutten av tiåret ble det vanskeligere å få folk til å jobbe i hermetikkindustrien, da det var store sesongmessige svingninger og perioder med lang ledighet. For å bøte på problemet ble det ytterligere investert i automatisert produksjon.

Samtidig merket TCP økt internasjonal konkurranse fra land som Portugal, Danmark, Jugoslavia og Marokko. I slutten av 1960-årene var overskuddet marginalt. I 1969 valgte selskapet å avslutte produksjonen av sardin på hermetikk. Firmaet fortsatte med produksjon av middagshermetikk.

Kjøpt opp av Nopal

I 1990 endret firmaet navn til Trondhjem Preserving A/S. I 2000 ble firmaet kjøpt av Nopal og produksjonen av Trondheims-firmaets merkevarer ble overført til Grindalsmoen i Elverum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bratberg, Terje (1996). Trondheim byleksikon, Kunnskapsforlaget
  • Kjos-Hanssen, Jacob (2002). A/S Foki på Lade, Strinda den gang da : årbok for Strinda historielag, Strinda historielag

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg