Lademoen

Sentrale deler av Lademoen med Lademoen kirke. I bakgrunnen Ladehammeren og litt av Lade. Bilde fra 2017.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lademoen er en bydel i Trondheim kommune som ligger omkring 2 km nordøst for Midtbyen. Bydelen grenser i nord til Lade (jernbanelinjen), i øst til Strindheim, i sør til Rosenborg/Møllenberg og i vest til Nedre Elvehavn.

Faktaboks

uttale:

Uttale: la'mon

Opprinnelig var Lademoen mark under gårdene Lade og Rønningen. Området hadde noe spredt bebyggelse fra begynnelsen av 1800-tallet, og fra midten av 1800-tallet mer eller mindre sammenhengende men uregelmessig bebyggelse. Så uregelmessig var bebyggelsen at den lokalt gikk under navnet «Finnkampen» (sameleiren). Utbyggingen på Lademoen kom skikkelig i gang etter byggingen av Meråkerbanen i 1880-årene, da håndverks- og industribedrifter etablerte seg her, og etter som området lå i gangavstand til skipsverftene langs østsiden av Nidelva, utviklet bydelen seg til en typisk arbeiderbydel.

Lademoen ble innlemmet i Trondheim by i 1893. Fra da av ble det innført murtvang, og de leiegårdene i mur som deretter ble bygd preger fortsatt området. Lademoen er i dag et tett boligstrøk med, for en stor del, rehabiliterte leiligheter, men også en del gammel småhusbebyggelse er bevart. Med den sentrumsnære beliggenheten og ikke minst nærheten til den nye bydelen Nedre Elvehavn, er Lademoen blitt en attraktiv bydel å bo i.

Lademoen har hatt egen skole, Lilleby skole, siden 1863, Den nåværende skolebygningen er fra 1906. Det er en barneskole for trinn 1.-7. Lademoen kirke stod ferdig i 1905. Kirkegården, innviet i 1902, ligger i Thomas von Westens gate.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg