Lademoen er en bydel i Trondheim kommune, beliggende omkring 2 km nordøst for Midtbyen. Bydelen grenser i nord til Lade (jernbanelinjen), i øst til Strindheim, i sør til Rosenborg/Møllenberg og i vest til Nedre Elvehavn. Opprinnelig var Lademoen mark under gårdene Lade og Rønningen. Området hadde noe spredt bebyggelse fra begynnelsen av 1800-tallet, og fra midten av 1800-tallet mer eller mindre sammenhengende men uregelmessig bebyggelse. Så uregelmessig var bebyggelsen at den lokalt gikk under navnet "Finnkampen" (sameleiren). Utbyggingen på Lademoen kom skikkelig i gang etter byggingen av Meråkerbanen i 1880-årene; håndverks- og industribedrifter etablerte seg her, og etter som området lå i gangavstand til skipsverftene langs østsiden av Nidelva, utviklet bydelen seg til en typisk arbeiderbydel.

Lademoen ble innlemmet i Trondheim by i 1893. Fra da av ble det innført murtvang, og de leiegårdene i mur som deretter ble bygd preger fortsatt området. Lademoen er i dag et tett boligområde med for en stor del rehabiliterte leiligheter, men også en del gammel småhusbebyggelse er bevart, bl.a. på Svartlamon. Den sentrumsnære beliggenheten og ikke minst nærheten til den nye bebyggelsen på Nedre Elvehavn, har gjort området attraktivt å bo i.

Lademoen har hatt egen skole fra 1863, Den nåværende skolebygningen er fra 1906. Lademoen kirke stod ferdig i 1905. Kirkegården, innviet i 1902, ligger i Thomas von Westens gate. Lademoen er hovedsogn i Lademoen og Lade prestegjeld.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.