Gjevilvasshytta
Området rundt Gjevilvasshytta har som regel gode snøforhold om vinteren og godt utover våren.
Gjevilvasshytta
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gjevilvasshytta er en betjent DNT-hytte ved Gjevilvatnet i Trollheimen. Hytta drives av Trondhjems Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Oppdal, Trøndelag; 717 meter over havet.

Området rundt Gjevilvatnet er en viktig del av Trollheimen, og på østsiden ligger Gjevilvasshytta vakkert til, nesten midt i en blomstereng. Hytta bestå av to praktfulle verneverdige tømmerbygninger som er bygget sammen.

Navnet

Hytta har navn etter Gjevilvatnet (også skrevet Gjevillvatnet) som den ligger ved siden av.

Trekanten

Gjevilvasshytta
Gjevilvasshytta er et populært utgangspunkt for vandreruta i Trollheimen kalt «Trekanten». Den er satt sammen av to bygninger fra 1700-tallet som har blitt flyttet hit.

Fra Gjevilvasshytta er det merket fotturruter til Jøldalshytta og Trollheimshytta. Rundturen kalles Trekanten og er den mest populære vandreruta i Trollheimen. Det går også en merket rute langs Gjevilvatnet til den selvbetjente hytta Vassendsætrin. Ruta passerer den usedvanlig flotte sandstranda Raudøra. Det er også en merket fotturrute til den selvbetjente Bårdsgården, men denne krever båttransport over Gjevilvatnet. Floraen i Trollheimen er svært stor, og ikke langt fra Gjevilvasshytta ligger Tyrikvamfjellet og Kamtjørnin som begge byr på stor blomsterprakt.

Historikk

Turisttrafikk av noe særlig omfang i Trollheimen begynte først helt på slutten av 1800-tallet, lenge etter at for eksempel Jotunheimen og andre fjellstrøk lenger sør hadde stor trafikk av norske og utenlandske fotturister. Trondhjems Turistforening (TT) ble stiftet i 1887, og hadde som en viktig oppgave å skaffe overnattingsplass for fjellturistene. Ved Gjevilvatnet fantes det flere setre som var i drift og som hadde muligheter for å ta imot fotturister. TT sørget for avtaler med setereierne, og dermed var det ikke nødvendig å reise en egen turisthytte i dette området. Men i 1910 ble disse avtalene sagt opp, og i flere år var vandrerne avskåret fra inngangen til Trollheimen gjennom Gjevilvassdalen.

For å løse problemet bestemte TT i 1921 å kjøpe en tømmerstue fra Lønset. Stua ble demontert, fraktet til Gjevilvatnet og satt opp på en tomt foreningen hadde skaffet seg et stykke opp i dalsiden ved Gjevilvatnet. Bygningen var fra 1813, men hadde tømmer fra et enda eldre bygg fra 1739, og hytta med navn Sliperstua var derfor fredet. Da behovet for å utvide Gjevilvasshytta oppstod etter andre verdenskrig, var det ikke helt enkelt å sette opp et tilbygg som kunne passe med det gamle. TT løste dette med å kjøpe nok en fredet bygning, denne gang den såkalte Tingstua fra Meldal, oppført 1790. I samråd med Riksantikvaren ble den bygget sammen med Sliperstua i 1950. Resultatet ble usedvanlig flott, og Gjevilvasshytta har dermed landets eldste bygning som er i bruk som turisthytte.

Bygningene er fredet. Gjevilvasshytta har i alt 64 sengeplasser. Høsten 2020 kåret Fjell og Viddes lesere Gjevilvasshytta til DNTs vakreste turisthytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (hovedredaktør) (2009). Norsk fjelleksikon. Friluftsforlaget.
  • Brox, Carl H (2005). Fjellets arvesølv – TTs hytter gjennom tidene. Trondhjems Turistforening.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg