jarlsberg - ost

Jarlsberg
Av .

Jarlsberg, norsk pasteurisert hvitost av kumelk i sveitsisk stil med middels store, runde hull. Den ble utviklet ved Norges landbrukshøgskole i løpet av en tiårsperiode fra rundt 1955 under ledelse av professor Ole Martin Ystgaard.

Utvikling

Det ble under utviklingen av osten spesielt arbeidet med hullsettingen, og en spesiell kultur av propionsyrebakterier ble tilsatt ystemelken. Dette ga en jevn hullsetting samtidig som smaken ble spesiell. Den nye osten fikk navnet Jarlsberg etter en sveitserostlignende type ved samme navn som ble laget ved flere ysterier i Jarlsberg og Larviks amt (Vestfold) på midten av 1800-tallet og frem til 1916.

Tilvirking

I Norge tilvirkes osten som skorpefri osteblokk og -hjul på ti kilo ved Tine SAs meieri i Elnesvågen i Møre og Romsdal og ved Tine Meieriet Jæren på Nærbø i Rogaland. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent. Osten tilvirkes også i en lett variant med redusert fettinnhold på 30 prosent.

Eksport og lisens

Osten har blitt populær i utlandet og produseres i dag både i Iowa i USA og i Irland, i tillegg til at det eksporteres norskprodusert Jarlsberg.

Varemerke

Ostens navn, Jarlsberg, er et registrert varemerke som eies av Tine SA. I februar 2016 ble Tine SA utfordret av Synnøve Finden AS, som lanserte osten Kongsgård med undertekst på pakningen: «av jarlsbergost-type». Tine SA bestred lovligheten av dette og fikk medhold både i Follo tingrett og Borgarting lagmannsrett i et midlertidig forbud for Synnøve Finden mot å bruke varemerket Jarlsberg. En videre anke til Høyesterett ble i september 2016 forkastet av Høyesteretts ankeutvalg. I desember 2016 inngikk partene forlik i saken.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg