samvirkeforetak

Artikkelstart

Samvirkeforetak er en sammenslutningsform som bygger på de kooperative prinsippene, se samvirke.

Faktaboks

Også kjent som
samvirkelag

Et samvirkeforetak særkjennes ved at foretaket ikke har til formål å skaffe deltakerne (medlemmene) avkastning og gevinst på innskutt kapital, men å ivareta deltakernes forbruksmessige eller yrkesmessige interesse ved å skaffe disse varer eller tjenester eller ved å omsette varer eller tjenester som medlemmene produserer. Ingen av medlemmene er personlig ansvarlig for foretakets gjeld.

Karakteriske trekk er videre at samvirkeforetakene er åpne for alle som ønsker å benytte foretakets tjenester, at foretaket er demokratisk oppbygd ved at hver deltaker har én stemme, at økonomiske utdelinger fra foretaket til deltakerne skal skje i forhold til deltakernes bruk av foretakets tjenester og at det bare kan utbetales en begrenset rente på deltakernes innskudd i foretaket.

Lovregulering

Regler om samvirkeforetak er gitt i samvirkelova. Men visse typer samvirker er regulert i egne lover. Boligsamvirke er regulert i bustadbyggjelagslova og burettslagslova.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Harald Benestad Anderssen

Det er uriktig at vi ikke har en lov om samvirkeforetak. En slik lov ble gitt i 2007 med ikrafttredelse 1. januar 2008.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Ser på Lovdata at du har helt rett (https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2007-06-29-81). Vi skal få en fagansvarlig på plass som kan oppdatere artikkelen. Med vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg