Norsk Edamer
Norsk Edamer
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Edamer er en nederlandsk gulost med få, små hull og en mild nøtteaktig smak, opprinnelig fra provinsen Nord-Holland, der byen Edam var en viktig eksporthavn. Nå tilvirkes den over hele Nederland, og tilsvarende type i mange andre land, deriblant Norge.

Faktaboks

Uttale
edˈamerost
Også kjent som

edam

Framstilling

Osten lages vanligvis av pasteurisert kumelk, formes som en kule, litt høyere enn bred, med diameter på 12–13 cm og vekt på rundt 1,7–2,5 kg (i Norge 850 g). Imidlertid tilvirkes det også gårdsvarianter av rå melk i Nederland.

Osten omsluttes av gul eller rød voks (i Norge rød eller sort plast). Den tilvirkes av delvis skummet melk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 40 prosent.

Bruk i Norge

I Norge regnes edamer som en juleost. Det er uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks. Derfor er den kun tilgjengelig om høsten og ved juletider. I dag er emballasjen av plast. Den kommer i to varianter, Edamer med rød emballasje og Edamer vellagret med sort emballasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg