edamer

Edamer, nederlandsk gulost med få, små hull og en mild nøtteaktig smak, opprinnelig fra provinsen Nord-Holland der byen Edam var en viktig eksporthavn. Nå tilvirkes den over hele Nederland, og tilsvarende type i mange andre land, deriblant Norge.

Faktaboks

Uttale
edˈamerost
Også kjent som

edam

Framstilling

Osten lages vanligvis av pasteurisert kumelk, formes som en kule, litt høyere enn bred, med diameter på 12–13 cm og vekt på cirka 1,7–2,5 kg (i Norge 850 g). Imidlertid tilvirkes det også gårdsvarianter av rå melk i Nederland.

Osten omsluttes av gul eller rød voks (i Norge rød eller sort plast). Den tilvirkes av delvis skummet melk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 40 prosent.

Bruk i Norge

I Norge regnes edamer som en juleost; uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks. Derfor er den kun tilgjengelig om høsten og ved juletider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg