Edam, eller edamer, er en nederlandsk gulost med få, små hull og en mild nøtteaktig smak, opprinnelig fra provinsen Nord-Holland der byen Edam var en viktig eksporthavn. Nå tilvirkes den over hele Nederland og tilsvarende type i mange andre land, deriblant Norge.

Osten lages vanligvis av pasteurisert kumelk, formes som en kule, litt høyere enn bred, med diameter på 12 – 13 cm og vekt på ca. 1,7 – 2,5 kg (i Norge 850 g). Imidlertid tilvirkes det også en enkelt upasteurisert gårdsvariant i Nederland. Osten omsluttes av gul eller rød voks (i Norge rød eller sort plast). Den tilvirkes av delvis skummet melk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 40 prosent.

I Norge regnes edamer som en juleost; uvisst av hvilken årsak, men trolig på grunn av tidligere tiders røde voks. Derfor er den kun tilgjengelig om høsten og ved juletider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.