Terje Westfoss er en norsk keramiker. Hans kunstnerskap er svært variert. Det spenner fra brukskeramikk og politiske arbeider til popkunst.

Han ble utdannet ved Kunsthåndverksskolen i Bergen. Sammen med Yngvild Fagerheim var Westfoss part i kunstnerkollektivet «Maja og Trompeten». Begge var politisk engasjert og varierte mellom å lage brukskeramikk til kunstkeramikk. I 1971 flyttet de fra Trondheim til Fredrikstad der de startet opp et nytt keramikkverksted på PLUS.

Omkring 1970 utførte Westfoss en serie med skåler med oppbrutte former. Deler av skålenes sider var skåret løs før brenning og festet innvendig i skålformen. Et slik «destruktivt» tiltak var en tydelig pekefinger at brukskeramikken hadde tapt til fordel for kunsten.

Westfoss har hele tiden arbeidet skulpturalt, og hans arbeider er preget av sterk humoristisk sans. Ofte har han kombinert keramikk med andre materialer. I både sine materialkombinasjoner og sine motivvalg kan han virke provoserende.

Enkelte av Westfoss arbeider tar opp populærkulturelle fenomener som tegneserier. Han har også laget forstørrede hverdagsobjekter. Som til utstillingen Transformator i Fredrikstad der han viste verktøy i glasert keramikk, utført ved Norsk Teknisk Porselen (NTP).

Terje Westfoss er representert ved alle tre norske kunstindustrimuseer.

  • Gaustad, Randi og Gunnar Danbolt. Samtidskeramikk: Norsk keramikk fra 1940 til i dag. Dreyer Forlag. Oslo, 1990.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.