Terje Westfoss

Faktaboks

Terje Westfoss
Født
20. januar 1943, Bærum
Terje Westfoss. Boller. Dreid og modellert steingods med krystalinglasur. Ca. 1970.
© /© BONO/Westfoss, Terje.
Lisens: Vernet verk

Terje Westfoss. Objekter i høybrent porselen. Utført ved Norsk Teknisk Porselen. Fra utstillingen Transformator i Fredrikstad 2015.

Keramiske objekter
© /© BONO/Westfoss, Terje.
Lisens: Vernet verk

Terje Westfoss er en norsk keramiker. Hans kunstnerskap er svært variert. Det spenner fra brukskeramikk og politiske arbeider til popkunst.

Maja og Trompeten

Han ble utdannet ved Kunsthåndverksskolen i Bergen. Sammen med Yngvild Fagerheim var Westfoss part i kunstnerkollektivet «Maja og Trompeten». Begge var politisk engasjert og varierte mellom å lage brukskeramikk til kunstkeramikk. I 1971 flyttet de fra Trondheim til Fredrikstad der de startet opp et nytt keramikkverksted på PLUS.

Kunstkeramikk

Omkring 1970 utførte Westfoss en serie med skåler med oppbrutte former. Deler av skålenes sider var skåret løs før brenning og festet innvendig i skålformen. Et slik «destruktivt» tiltak var en tydelig pekefinger til at brukskeramikken hadde tapt til fordel for kunsten.

Humor og provokasjoner

Westfoss har hele tiden arbeidet skulpturalt, og hans arbeider er preget av sterk humoristisk sans. Ofte har han kombinert keramikk med andre materialer. I både sine materialkombinasjoner og sine motivvalg kan han virke provoserende.

Popkunst

Enkelte av Westfoss arbeider tar opp populærkulturelle fenomener som tegneserier. Han har også laget forstørrede hverdagsobjekter. Som til utstillingen Transformator i Fredrikstad der han viste verktøy i glasert keramikk, utført ved Norsk Teknisk Porselen (NTP).

Terje Westfoss er representert ved alle tre norske kunstindustrimuseer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gaustad, Randi og Gunnar Danbolt (1990). Samtidskeramikk: Norsk keramikk fra 1940 til i dag, Dreyer Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg