Raku er opprinnelig japansk keramikk fremstilt av pottemakerfamilien Raku i Kyoto siden 1500-tallet. Familien har i tallrike generasjoner vært keramikere.

Raku-keramikken kjennetegnes ved sin svarte eller tomatrøde glasur og perforerte, tykke skåler. I USA ble raku-teknikken populær i 1950- og 1960-årene. Den danske kunsthåndverkeren Finn Lynggaard skrev i 1970 boken Raku som fikk stor betydning for raku-keramikkens utvikling i Skandinavia.

Grete Helland-Hansen Nash brakte med seg kunnskapen fra USA til Norge. Hun var en viktig inspirator for den store gruppen norske keramikere som begynte å brenne raku i 1970- og 1980-årene.

  • Lynggaard, Finn. Raku. (1970) Ler, glasur, brænding. Clausens forlag/Aschehoug. København.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.