Kunsthåndverk
Rakubrent japansk bolle i steingods fra 1900-tallet.

Raku er opprinnelig japansk keramikk fremstilt av pottemakerfamilien Raku i Kyoto siden 1500-tallet. Familien har i tallrike generasjoner vært keramikere.

Raku-keramikken kjennetegnes ved sin svarte eller tomatrøde glasur og perforerte, tykke skåler. I USA ble raku-teknikken populær i 1950- og 1960-årene. Den danske kunsthåndverkeren Finn Lynggaard skrev i 1970 boken Raku som fikk stor betydning for raku-keramikkens utvikling i Skandinavia.

Grete Helland-Hansen Nash brakte med seg kunnskapen fra USA til Norge. Hun var en viktig inspirator for den store gruppen norske keramikere som begynte å brenne raku i 1970- og 1980-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lynggaard, Finn. Raku. (1970) Ler, glasur, brænding, Clausens forlag/Aschehoug

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg