The Victoria and Albert Museum

Artikkelstart

The Victoria and Albert Museum i London var det første kunstindustrimuseet som ble etablert i Europa. Det ble grunnlagt i 1852 delvis som følge av verdensutstillingen arrangert i London året før. I tillegg spilte Sir Henry Cole en sentral rolle i grunnleggelsen av museet og ble også dets første direktør. Museets opprinnelige navn, Museum of Manufactures, ble ved flyttingen fra Marlborough House til bydelen South Kensington, endret til Museum of Ornamental Art (også kalt South Kensington Museum). Det nåværende navnet fikk museet i 1899 ved grunnsteinsnedleggelsen til det eksisterende bygget, som er tegnet av Sir Aston Webb, og stod ferdig 1909.

Faktaboks

Uttale
viktˈå:riə ənd ˈælbət mjuzˈiəm

Samlingene

Generelt består samlingene av alt fra arkitektur, grafikk, kunsthåndverk til musikkinstrumenter og skulpturer. Samlingene er svært mangfoldige og blant de største av sitt slag i verden.

Museet har egne samlinger for blant annet:

Det finnes kunsthåndverk fra ulike epoker og land, for eksempel engelsk kunst fra 1500–1850, asiatisk kunst og italienske renessanseskulpturer. Museet eier også Rafaels kartonger til gobelinene i Det sixtinske kapell. Utover dette har museet en omfattende samling av glasskunst som viser den teknologiske utviklingen av glass gjennom mer enn 3500 år. Det tilhørende biblioteket, National Art Library, har en av verdens største samlinger av kunstlitteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg