brukskunst

Artikkelstart

Ordet brukskunst skal først ha blitt lansert av Harry Fett i tidsskriftet Kunst og Kultur i 1912. Det svarer til betegnelsen applied artengelsk, Angewandte Kunst på tysk og art appliqué på fransk.

Ordet fenget og ble brukt i 1918 da Foreningen Brukskunst ble stiftet med blant annet det formål å etablere kontakt mellom kunstnere og industrien. Foreningen hadde til hensikt å tilføre særlig hverdagsvarene estetiske kvaliteter ved siden av de rent bruksmessige. Foreningen ville organisere alle gode krefter som gikk inn for å styrke trivselsverdien i våre nære omgivelser, ikke minst gjennom estetisk bevisstgjøring både i produksjonsleddet, omsetningsleddet og ikke minst hos forbrukerne. I den forbindelse ble det arrangert en lang rekke viktige utstillinger.

Etter hvert ble flere faggrupper etablert og tilsluttet brukskunstforeningen, også arkitekter (NAL), interiørarkitekter (NIL) og industridesignere (NID). Sentral var Norske Brukskunstnere (NB), som skrev seg helt fra 1930 som Norsk Brukskunstnerlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg