Tidsskrift

Kunst og Kultur hefte 2/1912 hadde Brukskunst og husflid som tema.

Tidsskrift

Brukskunst er et eldre begrep som omfattet ulike områder innen kunstindustrien. Man ønsket å skille luksusindustrien fra hverdagsvaren og å skille den profesjonelle utøveren som tegnet originale arbeider fra håndverkeren og husflidarbeideren som laget ting etter andres mønster og former.

Opprinnelse

Ordet brukskunst skal først ha blitt lansert av Harry Fett i tidsskriftet Kunst og Kultur i 1912. Det svarer til betegnelsen applied art på engelsk, Angewandte Kunst på tysk og art appliqué på fransk.

Ordet fenget og ble brukt i 1918 da Foreningen Brukskunst ble stiftet med blant annet det formål å etablere kontakt mellom kunstnere og industrien. Foreningen hadde til hensikt å tilføre særlig hverdagsvarene estetiske kvaliteter ved siden av de rent bruksmessige. Foreningen ville organisere alle gode krefter som gikk inn for å styrke trivselsverdien i våre nære omgivelser, ikke minst gjennom estetisk bevisstgjøring både i produksjonsleddet, omsetningsleddet og ikke minst hos forbrukerne. I den forbindelse ble det arrangert en lang rekke viktige utstillinger.

Etter hvert ble flere faggrupper etablert og tilsluttet brukskunstforeningen, også arkitekter (NAL), interiørarkitekter og møbeldesignere (NIL) og industridesignere (NID). Sentral var Norske Brukskunstnere (NB), som skrev seg helt fra 1930 som Norsk Brukskunstnerlag.

Et utvannet begrep

I 1960-årene ser vi konturene av at brukskunst som begrep ble alt mer utvannet. Brukskunstnere som ønsket å skape mer originale arbeider ønsket heller å definere seg som kunsthåndverkere. Yrkesspesialiserte utdannelser gjorde at den tidligere brukskunstneren ble erstattet med industridesignere og interiørarkitekter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gaustad, Randi (1973). Foreningen Brukskunst 1918–1930 : program, utstillinger og kritikk, Hovedoppgave til magistergrad i kunsthistorie, Universitetet i Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg