Supermann, tegneserie- og filmfigur, hovedperson i en av de mest kjente amerikanske tegneseriene og den første egentlige superhelt. Serien ble startet 1938 av Joe Shuster (1914–92, tegninger) og Jerry Siegel (1914–96, manuskript), og er senere laget av en rekke andre.

Supermann kommer fra planeten Krypton og heter egentlig Kal-El, men blir sendt til Jorden av sine foreldre fordi hjemplaneten går under. Under vår sol får Kal-El superkrefter, han kan fly, har overmenneskelige krefter, røntgensyn osv.

Etter sin ankomst til Jorden, der han etter oppvekst i Midtvesten bor i storbyen Metropolis, har han anlagt en borgerlig dobbeltidentitet som journalisten Clark Joseph Kent. Samtidig tar han seg på en seg en blå drakt med rød kappe og kjemper mot samfunnsnedbrytende krefter som Supermann, og når han skal ut på oppdrag må han skifte til Supermann-drakten, ofte i en telefonkiosk. Hans svake punkt er stråling fra kryptonitt, en substans fra hans hjemplanet, som tapper ham for all kraft, samt forelskelse i barndomsvenninnen Lana Lang og journalistkollegaen Lois Lane.

På film er det bl.a. blitt laget 17 tegnefilmer av Fleischer Studios 1941–43, og sju spillefilmer 1948–2006, samt flere TV-serier. I fire av spillefilmene, laget 1978–87, ble hovedrollen spilt av Christopher Reeve.

Den første perioden det kom ut egne hefter om Supermann i Norge (1952–54) var navnet Stålmannen, et navn som fremdeles brukes i Sverige. Egne hefter under navnet Supermann 1966-85, senere i samlehefter sammen med andre superserier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.