Supermann

Tegneserie

Stålmannen, 3/1952, før tegneserien byttet navn til Supermann.

Tegneserie
Av .
Supermann

Supermann, med Metropolis’ silhuett mot nattehimmelen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Supermann er en tegneserie- og filmfigur, hovedpersonen i en av de mest kjente amerikanske tegneseriene og den første egentlige superhelten. Serien ble startet 1938 i bladet Action Comics, laget av Joe Shuster (1914–92, tegninger) og Jerry Siegel (1914–96, manuskript), og er senere laget av en rekke andre. Action Comics gis fortsatt ut månedlig.

Faktaboks

Etymologi
engelsk Superman

Supermanns biografi

Supermann kommer fra planeten Krypton og heter egentlig Kal-El, men blir sendt til Jorden av sine foreldre fordi hjemplaneten går under. Under vår sol får Kal-El superkrefter, han kan fly, har overmenneskelige krefter, røntgensyn osv.

Etter sin ankomst til Jorden, der han etter oppvekst i Midtvesten bor i storbyen Metropolis, har han anlagt en borgerlig dobbeltidentitet som journalisten Clark Joseph Kent.

Samtidig tar han seg på en seg en blå drakt med rød kappe og kjemper mot samfunnsnedbrytende krefter som Supermann, og når han skal ut på oppdrag må han skifte til Supermann-drakten, ofte i en telefonkiosk. Hans svake punkt er stråling fra kryptonitt, en substans fra hans hjemplanet, som tapper ham for all kraft, samt forelskelse i barndomsvenninnen Lana Lang og journalistkollegaen Lois Lane.

Andre medier

På film er det blant annet blitt laget 17 tegnefilmer om Supermann av Fleischer Studios i årene 1941 til 1943. Siden 1948 har det kommet åtte spillefilmer om Supermann, samt flere TV-serier. I fire av spillefilmene, laget mellom 1978 og 1987, ble hovedrollen spilt av Christopher Reeve.

I Norge

I den første perioden det kom ut egne hefter om Supermann i Norge, mellom 1952 og 1954, var navnet Stålmannen, et navn som fremdeles brukes i Sverige. Egne hefter under navnet Supermann kom fra 1966 til 1991, og i 1990 kom albumet Supermann i Norge, laget av danskene Niels Søndergaard og Teddy Kristiansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg