Bakkenett er en overføringsform for radio- og fjernsynssignaler som gjør bruk av et linjenett basert på sendere, omformere og mottagere basert på landjorden, i motsetning til satellittfjernsyn og kabelfjernsyn.

Faktaboks

Også kjent som
jordbundet nett

I fjernsynets barndom var sendinger via bakkenett det eneste teknologisk mulige. For publikum har den store fordelen vært at man ikke trenger dyrt utstyr eller spesiell installasjon for å ta imot signalene.

Digitale bakkenett

For å øke kapasiteten og bedre kvaliteten er bakkenettene i en rekke land digitalisert på 2000-tallet. I Norge startet digitaliseringen av bakkenettet i 2007, og de siste analoge senderne ble slukket i desember 2009. Se Norges televisjon as.

Digitalisering av bakkenettene øker kapasiteten, og kanalplasser her sees ikke lenger på som en begrenset ressurs som krever offentlig konsesjonstildeling. I Norge har dette ført til at behovet for en særskilt konsesjon for TV 2 har falt bort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg