Solbergfoss kraftverk I fra 1924. Stasjonen ligger på østsiden av Glomma i Askim kommune, Østfold.
.
Lisens: CC BY ND 3.0
Solbergfoss kraftverk
Av /Scanpix/Samfoto.

Solbergfoss kraftverk er to elvekraftverk i Askim, som regnes som ett fordi de utnytter samme vannressurs. Kraftverket ligger i Indre Østfold kommune, Viken fylke. Begge installasjonene ligger i Glommavassdraget og har status som kulturminner i norsk kraftproduksjon.

Solbergfoss I

Kraftutbyggingen på strekningen Mørkfoss–Solbergfoss var et felles prosjekt mellom Oslo kommune og staten og omfattet utnyttelse av opprinnelig fem fossefall på strekningen. Damanlegget for Solbergfoss I består av en 45 meter høy gravitasjonsdam med tre flomluker. Utbyggingen var i sin tid betegnet som et gigantisk prosjekt. Solbergfoss I ligger i dagen på østsiden av Glomma, fem kilometer nedenfor utløpet fra innsjøen Øyeren.

Kraftverket har 13 turbiner av typen vertikal Francis, som arbeider med fallhøyder på fra 11 til 21,5 meter. Samlet installasjon er 104 MW og årsproduksjon cirka 350 GWh.

Da kraftverket ble satt i drift i 1924 var seks aggregater installert, de øvrige sju ble montert og satt i drift etter hvert, slik at hele utbyggingen var fullført i 1959. Etter at den nyere stasjonen, opprinnelig kalt Solbergfoss II, ble satt i drift i 1985 kjøres Solbergfoss I sjelden om vinteren, da den nye har kapasitet til å ta unna normal vannføring og har bedre utnyttelse av vannet. Men med en slukeevne i full drift på 680 m³/s er likevel Solbergfoss I god å kunne ty til i flomperioder.

Solbergfoss, ny utbygging

Kraftverket er bygget i fjellet på østsiden av Glomma, ved den gamle Solbergfoss I. Kraftverket ble bygd for å avlaste den gamle stasjonen og for å gi økt kapasitet i perioder med stor vannføring. Med en slukeevne på 630 m³/s er den stor nok til å ta hånd om hele den normale vannføringen.

Den nye utbyggingen har bare én turbin, men til gjengjeld er det landets største kaplanturbin med et løpehjul som er 8,3 meter i diameter og har en vekt på 170 tonn. Rotoren i generatoren har en diameter på 10,5 meter. Aggregatets og generatorens synkrone turtall er 79 omdreininger per minutt, noe som er uvanlig lavt, men som kommer av at den store rotoren har mange polpar. Fallhøyden er 20 meter, installert effekt 100 MW og med en midlere årsproduksjon 550 GWh.

Kraftverket ble satt i drift i 1985. Både Solbergfoss kraftverk eies av E-CO Vannkraft AS, som er et heleid datterselskap av E-CO Energi.

Solbergfoss som kulturminne

Kraftverkene i Solbergfossen er blant de 27 kraftverkene som i 2006 ble vurdert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som spesielt verdifulle kulturminner i norsk kraftproduksjon. Begrunnelsen var at utbyggingen i 1920-årene var en anleggs- og bygningsteknisk utfordring og som kan regnes som ingeniørkunst. Blant annet måtte elveløpet tørrlegges under byggingen av dammen. Dette løste man ved å sprenge ut to tunneler som førte vannet forbi selve fossen.

Maskinhallen er typisk for store kraftverk fra den tiden, hvor kontrollrommet, den gang kalt brettet, befant seg en etasje høyere opp med godt utsyn over den lange maskinhallen. Selve kraftstasjonsbygningen er monumental, tegnet av arkitekt Bredo Greve. Anlegget i den gamle stasjonen har norskutviklede francisturbiner for lave fallhøyder. I den 60 år nyere installasjonen står én kaplanturbin med like stor ytelse som de 13 aggregatene i Solbergfoss I til sammen. Turbiner og generatorer fra den opprinnelig utbyggingen er godt vedlikeholdt og fremdeles i bruk ved behov.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg