Faktaboks

Unni M. Johnsen

Unni Margrethe Johnsen

Født
5. juni 1942, Trondheim
Død
11. november 2001, Bergen
Portrettbilde
Unni M. Johnsen på Porsgrunds Porselænsfabrik.

Unni M. Johnsen var en norsk keramiker og industridesigner.

Utdannelse

Johnsen studerte ved keramikkavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole fra 1962 til 1966 under Jens von der Lippe, Ingeborg von Hanno, John Lloyd og Guttorm Guttormsgaard. Tidligere var hun elev av keramiker Erling Aune på Kunstskolen i Trondheim. Johnsen tok diplom ved Porsgrunds Porselænsfabrik og ble deretter ansatt ved fabrikken.

Porsgrunds Porselænsfabrik

Skulptur
Skulptur laget av Unni M. Johnsen på Porsgrunds Porselænsfabrik i 1967.

På Porsgrunds Porselænsfabriks (PP) designavdeling arbeidet Johnsen med frihåndsdreid porselen og modellerte objekter, både unikagjenstander og serieproduserte produkter. De tidlige arbeidene kjennetegnes av myke og avrundede former og kraftige, bredpenslete dekorer i blått og brunt.

Etter at PP fusjonerte med Egersunds Fayancefabrik i 1967 tegnet Johnsen en rekke dekorer for Porsgrund-Egersund. Blomsterdekoren Carnaby på Kaare Blokk Johansens modell Cirkel var i produksjon fra 1968 til 1976. Året etter kom den kraftige dypblå dekoren Tana på Eystein Sandnes' modell Epoke. Til modellen Unique i det nye slitesterke materialet korulen tegnet Johnsen de håndmalte dekorene Apple og Solsikke, særlig sistnevnte ble populær. Begge dekorene var i oransje og brunt, 1970-tallet typiske trendfarger. Da Egersund ble solgt til finske Arabia i 1975 etablerte Johnsen seg som keramiker i Tromsø før hun returnerte til Grenland og startet eget verksted i Siljan i 1977.

Keramisk virksomhet

Fat
Fat laget ved det egne verkstedet.
Fat
Av .

I tradisjonen fra trønderkeramikken arbeidet Johnsen med et bredt spekter av brukskeramikk og keramiske bilder og relieffer. Materialet var norsk blåleire eller porselensleire. Selv om bruksaspektet var tydelig ble etterhvert de rike dekorene det mest fremtredende ved hennes arbeider og bruksfunksjonen underordnet det kunstneriske uttrykket. Mens frodig planteornamentikk er typisk for dekorene fra 1970-tallet, kjennetegnes arbeidene fra 1980- og 90-årene av en kombinasjon av sgrafitto og kolridbemalte områder. Inntrykk fra Telemarks kystlandskap, særlig Jomfruland og Mølen, avtegner seg som horisonter, vegetasjon og fugletrekk på krukker, fat og dekorative fliser i små og store formater.

Sammen med keramikerne Torunn Myrann og Else Ljådal og tekstilkunstner Jorunn Steffensen etablerte Johnsen Telemarks første galleri for kunsthåndverk i 1978, Galleri Kaserna i Skien. Galleriet var et viktig visningsrom og utsalgssted for kunsthåndverk i Grenland i cirka ti år.

Undervisning og utsmykninger

Fra 1987 var Johnsen 1. amanuensis ved Seksjon for keramikk ved Kunsthøyskolen i Bergen (KHiB) hvor hun underviste i sine spesialområder arkitekturrelatert keramikk og ornamentikk.

Hun har blant annet utsmykket Glomdalsmuseet Elverum, Telemark psykiatriske sykehus, Horten Bibliotek, Universitetet Sørøst-Norge, campus Notodden, Norges musikkhøgskole, Kulturhuset i Harstad og Kulturhuset i Bø i Telemark.

Samlinger

Kasserolle
Unni M. Johnsen laget mønsteret Solsikke til Kaare Blokk Johansens servise Unique for det sammenslåtte firmaet Porsgrund-Egersund ca. 1973.
Kasserolle

Johnsen er blant annet representert i Nasjonalmuseet, UDs kunstsamling, Norsk Folkemuseum, Telemark Museum, Maihaugen, Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Nordnorsk Kunstmuseum og Franklyn Silverstone-samlingen i Canada.

Utstillinger

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Foreningen Brukskunsts høstmønstringer, Kunstnernes Hus, Oslo, 1967-1981
  • UDs vandreutstilling i USA, 1968-1970
  • Röhsska Konstslöjdmuseum, Göteborg, 1972
  • Norsk kunsthåndverk, 1975, 1977-1982
  • Norske kunsthåndverkere Telemark, 1978-1981
  • Tendenser 80, Galleri F 15, Moss, 1980

Separatutstillinger ( i utvalg)

  • Frysjasenteret, Oslo, 1970
  • Galleri 71, Tromsø, 1976
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1980
  • Festspillene i Nord-Norge, Galleri FINN, Harstad, 1981
  • Tromsø Kunstforening, 1984
  • Skien Kunstforening, 1989
  • Telemark Kunstnersenter, Skien, 1995
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1996
  • Galleri Falkum, Skien, 1997
  • Minnutstilling, Galleri Porsgrund, 2005

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stubrud, Rune og Randi Gaustad (2021). Fajanse fra Egersund : modeller og dekorer 1920-1975, Ajax forlag
  • Gaustad, Randi og Gunnar Danbolt (1990). Samtidskeramikk : Norsk keramikk fra 1940 til i dag, Dreyer
  • Opstad, Jan-Lauritz (1989). En ny bevissthet : Norsk kunsthåndverk 1970-1990, Huitfeldt

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg