Solbergfoss sett fra luften i mai 2020. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Solbergfoss

Solbergfoss
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Solbergfoss er en foss i Glomma i Indre Østfold kommune i Viken, fem kilometer nedenfor Øyeren.

Kraftutbygging

Solbergfoss, som opprinnelig var 5,5 meter høy, ble i 1924 utbygd i kraftstasjonen Mørkfoss–Solbergfoss sammen med fallstrekningen oppover til toppen av Vittenbergfoss, samt Mørkfoss ved utløpet av Øyeren. Anlegget er nå kjent som Solbergfoss I med en maskininstallasjon på 108 megawatt (MW).

I 1985 ble Solbergfoss utvidet med en maskininstallasjon på ytterligere 100 MW i Solbergfoss II. Brutto fallhøyde på kraftverkene er 21,3 meter, og disse har en samlet midlere årsproduksjon på 946 gigawatt (GWh, 2019). Eier er E-CO Vannkraft AS.

En modell i skala 1:25 av Solbergfoss kraftverk ligger ved Skjærsjøen i Maridalen i Oslo. Før utbyggingen av Solbergfoss ble Glommas bunnforhold ved sprengning, utgraving og støp kopiert her i en lengde på om lag 100 meter.

Modellen besto av en steinkistedam (laftedam) og basseng med avløp for overvann, elveløp med valser, kraftstasjon og ledemurer. I dette miniatyranlegget ble halvparten av vannføringen i Skjærsjøelva brukt til forsøk med dimensjon, beliggenhet og utforming av det planlagte anlegget i Solbergfoss ved ulike vannføringer. Modellen er i dag delvis overgrodd, men kan fortsatt beskues.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg