Skole og utdanning på Island

Utdanningen på Island består av ti års gratis og obligatorisk grunnskole for alle mellom seks og 16 år. De skiller ikke mellom barne- og ungdomsskole i denne perioden, som går under betegnelsen grunnskóli. Etter endt grunnskole har alle lovfestet rett til videregående opplæring. Det er Utdanningsdepartementet som har ansvaret for all utdanning på Island, fra barnehage til voksenopplæring.

Førskole (leikskóli)

De fleste barna (75 prosent) begynner på førskole når de er tre år gamle. Dette tilbudet må foreldrene betale for. Det er nærliggende å sammenlikne dette med det norske barnehagesystemet, mens det pedagogiske og didaktiske innholdet er mer omfattende. Det foreligger egne læreplaner for førskolen, og det er lærere som har det øverste ansvaret.

Grunnskolen (grunnskóli)

Grunnskolen er for barn og ungdom mellom seks og 16 år. Den er organisert som et helhetlig system som omfatter både barneskole og ungdomsskole. Ofte gjennomføres hele dette skoleløpet i samme bygning. Grunnskolen har vært obligatorisk siden 2008.

Videregående opplæring (framhaldsskóli)

Etter å ha fullført grunnskolen har alle rett til videregående opplæring. Så godt som alle elevene fortsetter i den videregående skolen. Den gir et variert tilbud og dekker aldersgruppen 16–20 år. De fleste elevene gjennomfører et fireårig studium som ender med en opptaksprøve til høyere utdanning. Elevene kan også velge en yrkesfaglig utdanning som kan variere i lengde fra ett til ti semestre.

Høyere utdanning (háskólar)

Islands første universitet ble grunnlagt i 1911 og heter Háskóli Íslands, eller University of Iceland. Dagens system for høyere utdanning er bygget på dette fundamentet. Per 2020 er det syv offentlig godkjente universiteter på Island, disse er:

  • Háskóli Íslands
  • Háskólinn á Akureyri
  • Hólaskóli
  • Landbúnaðarháskóli Íslands
  • Háskólinn á Bifröst
  • Háskólinn í Reykjavík
  • Listaháskóli Íslands

Universitetene på Island holder høy standard og ønsker å tiltrekke seg utenlandske studenter. Derfor blir stadig flere fag undervist på engelsk. I tillegg finnes det en rekke ordninger som legger til rette for utenlandske studenter som ønsker å immatrikulere seg ved islandske universiteter.

Det er også mange islandske studenter som velger å studere utenlands, først og fremst i Skandinavia eller USA.

Bakgrunn

I 1995 ble skolen desentralisert og er nå lokalmyndighetenes ansvar. I den sentrale læreplanen fra 1999 legges det vekt på undervisning i fremmedspråk. Engelsk er obligatorisk fra 5. klasse og dansk fra 7. klasse. I det 10. skoleåret er islandsk, dansk, engelsk, matematikk, samfunnsfag, naturfag og samfunnsorientering og kroppsøving obligatoriske fag.

Les mer i Store i norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg