Skole og utdanning på Island

Det er 10 års gratis og obligatorisk grunnskole for alle mellom 6 og 16 år. 75 % av barna går i førskole, som foreldrene må betale for. Utdanningsdepartementet har ansvaret for all utdanning fra barnehage til voksenopplæring. I 1995 ble skolen desentralisert og er nå lokalmyndighetenes ansvar. I den sentrale læreplanen fra 1999 legges det vekt på undervisning i fremmedspråk. Engelsk er obligatorisk fra 5. klasse og dansk fra 7. klasse. I det 10. skoleåret er islandsk, dansk, engelsk, matematikk, samfunnsfag, naturfag og samfunnsorientering og kroppsøving obligatoriske fag.

Den videregående skolen gir et variert tilbud til alle og dekker aldersgruppen 16–20 år. Det 4-årige gymnaset (menntaskóli) forbereder for høyskole- og universitetsstudier; 2- til 4-årige videregående skoler gir både teoretisk og yrkesfaglig utdanning. Videre finnes spesielle fag- og yrkesskoler. Så godt som alle elevene fortsetter i den videregående skolen.

Island har 5 universiteter. Det eldste er universitetet i Reykjavík, Háskóli Islands, som ble grunnlagt 1911. Mange studenter studerer utenlands, enten i Skandinavia eller USA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg